Praktijken

Voorrang voor fietsers op fietssnelweg F74

De fietssnelweg F74, van Hasselt tot Hamont-Achel, vormt de noord-zuid-as doorheen Limburg. Op het noordelijke gedeelte van deze fietssnelweg hebben fietsers sinds kort op 30 van de 33 kruispunten voorrang ter hoogte van kruisende wegen.

Kortrijkse wijkcirculatie: 12% vaker te voet of met de fiets

In enkele aanpalende wijken in Kortrijk werden circulatiemaatregelen genomen. Er waren verschillende doelstellingen en er werd participatief gewerkt. 12% van de buurtbewoners geeft aan dat ze zich sinds de maatregelen vaker te voet of met de fiets verplaatsen.

Ecoveloduct in Waasmunster: veilige fietsroute en ecosysteem voor dieren

De Oudeheerweg-Ruiter in Waasmunster verbindt de wijken Ruiter en Heiken met natuurgebied De Vaag en de wijk Heide door middel van een brug over de E17. Deze brug, die al op leeftijd was, werd door de gemeente Waasmunster als onveilig bestempeld voor gemotoriseerd verkeer. Dit resulteerde in een autoluwe verbinding, wat de ideale basis vormde voor de omschakeling naar een ecoveloduct.

Nieuw fietsnetwerk in Sint-Martens-Latem: 17 km fietsstraten

Het bestuur van Sint-Martens-Latem had in 2021 de intentie om het (fiets)verkeer in de gemeente veiliger te laten verlopen. Naast het verlagen van de snelheid van het gemotoriseerd verkeer is het inzetten op meer en veilig fietsen een hoofddoelstelling. In eerste instantie lag de focus van het bestuur op het aanleggen van fietssuggestiestroken langs een aantal wegen. Na een intens proces en efficiënt overleg was het resultaat een nieuw fietsnetwerk met ongeveer 17 km aan fietsstraten. Voor een kleine landelijke gemeente als Sint-Martens-Latem is het aantal fietsstraten best revolutionair te noemen.

Fietsparkeren in Grimbergen: de juiste fietsenstalling op de juiste plaats

Een integraal fietsbeleid bevordert fietsgebruik door veilige fietspaden en goede fietsenstallingen. Traject en het lokaal bestuur van Grimbergen stelden een plan op voor 'de juiste fietsenstalling op de juiste plaats'. Bewoners gaven input via online enquêtes en werden betrokken bij de bespreking van locaties.

Dynamische verlichting op fietssnelwegen in Pelt en Beveren

De laatste jaren is er steeds meer geïnvesteerd in fietsers bij het streven naar een modal shift, weg van de (particuliere) wagen. Een belangrijk onderdeel is verlichting langs fietstrajecten, maar dat conflicteert soms met belangen van de natuurlijke omgeving. De gemeenten Beveren en Pelt wilden dit probleem aanpakken en hebben allebei gekozen voor dynamische fietsverlichting op de lokale fietssnelweg, met kleine maar belangrijke verschillen.

Impact van Blue-bike back-to-many op lokaal fietsgedrag in Geel

Al meer dan tien jaar zijn de blauwe Blue-bikes een vertrouwd gezicht aan (hoofdzakelijk) stations in België. Ze bieden reizigers een snelle en comfortabele oplossing voor de laatste kilometers na hun treinreis. Dit succesverhaal krijgt nu een nieuwe dimensie: in de stad Geel evolueert Blue-bike van 'back-to-one' naar 'back-to-many'. Hierbij kun je een fiets ontlenen bij het ene Blue-bikepunt en deze achterlaten bij een ander punt.

Fietsveiligheid prioriteit: haag geplant tussen Fietssnelweg F1 en de Zenne in Zemst

Langs waterwegen in heel Vlaanderen zijn jaagpaden handige routes voor fietsers. Maar soms, vooral als er weinig ruimte is tussen het pad en het water, kunnen er problemen ontstaan. In 2023 leidden deze situaties, samen met steile oevers, tot tragische ongevallen in Zemst. Om fietsers veilig te houden, is besloten een haag te planten tussen de F1 Antwerpen Brussel en de Zenne.

Succesvol pilootproject in Gent: vierkant groen draagt bij aan verhoogde verkeersveiligheid

Het vierkant groen is een relatief nieuw fenomeen op de wegen in België. Het werd opgenomen in de wegcode in 2019. Naar aanleiding van twee ongevallen met actieve weggebruikers op korte tijd in Sint-Amandsberg, besliste Stad Gent om snel te schakelen. Het vierkant groen aan het kruispunt Visitatiestraat-Grondwetlaan is het eerste in de stad en diende dus ook als pilootproject. De eerste evaluaties zijn positief.