Fietsen stimuleren

Je kan op veel manieren fietsen stimuleren. Zo kan je een fietscampagne lanceren en/of deelfietsen en bedrijfsfietsen aanbieden. Daarnaast maken vlotte overstapmogelijkheden van fiets op trein, fietsen eveneens aantrekkelijker.

Bedrijfsfietsen

Wat zegt Fietsberaad Vlaanderen over bedrijfsfietsen?

Bedrijven kampen vaak met parkeerproblemen en lijden net zoals de werknemers onder de filedrukte. Bedrijfsfietsen zijn een gezonde en winstgevende oplossing voor werkgever en werknemer. Zowel de aankoop als de leasing (m.i.v. onderhoud) van bedrijfsfietsen worden gesubsidieerd door het Vlaams Pendelfonds. Werknemers ontvangen een fietsvergoeding t.w.v. € 0,23/km, vrijgesteld van belasting en RSZ.

Dit moet je zeker lezen over bedrijfsfietsen

Praktijk

Woon-werkcampagne ‘De Testkaravaan’ stimuleert fietsen (West-Vlaanderen)

Deelfietsen

Wat zegt Fietsberaad Vlaanderen over deelfietsen?

Fietsberaad Vlaanderen adviseert overheden om te blijven investeren in back-to-onesystemen, waarbij de deelfietsen worden teruggebracht naar eenzelfde station. Zo kan de beschikbaarheid van de fietsen en de aaneenschakeling met het openbaar vervoer beter gegarandeerd worden.

Lees het volledige advies

Dit moet je zeker lezen over deelfietsen

Nieuws

Blue-bike krijgt 1 miljoen euro extra

Document

Advies: Deelfietsen als schakel in basisbereikbaarheid

Praktijk

Kinderfietsdeelsystemen zorgen voor kwalitatieve kinderfiets op maat

Fietscampagnes

Wat zegt Fietsberaad Vlaanderen over fietscampagnes?

Campagnes zijn interessant om mensen die (nog) niet fietsen op de fiets te krijgen, om van recreatieve fietsers functionele fietsers te maken en om functionele fietsers te informeren, te sensibiliseren en te blijven motiveren. Naast een goede campagne is het minstens even belangrijk om het goede voorbeeld te geven: een schepen op de fiets is aanspreekbaar en ondersteunt de boodschap dat fietsen een logische keuze is voor iedereen.

Dit moet je zeker lezen over fietscampagnes

Praktijk

Woon-werkcampagne ‘De Testkaravaan’ stimuleert fietsen (West-Vlaanderen)

Openbaar vervoer en fietsen

Wat zegt Fietsberaad Vlaanderen over openbaar vervoer en fietsen?

Fietsverkeer en openbaar vervoer hebben beiden het kenmerkt dat ze efficiënt omgaan met de beschikbare ruimte. Ze kunnen ook elkaar versterken door vlotte overstapmogelijkheden, door combinaties met deelfietsen f specifieke faciliteiten om de fiets mee te nemen op het openbaar vervoer.

Dit moet je zeker lezen over openbaar vervoer en fietsen

Document

Advies: Deelfietsen als schakel in basisbereikbaarheid