10 meest gelezen artikels van 2019


Rapport Fix the Mix: aanpak voor veilig fietsen in gezonde buurten

Fietsberaad Vlaanderen roept gemeenten op om werk te maken van ‘Fix the Mix’, een concrete aanpak die gemeenten aanzet om keuzes te maken die leiden tot veilige, gezonde en sociale wijken waar het ook fijn fietsen is.

Lees hier het volledige artikel mét het rapport

Resultaten FietsTelWeek 2018: fietsverkeer op 2 jaar tijd fors gegroeid in Vlaanderen

Het fietsverkeer is op 2 jaar tijd veel intenser geworden. Uit de resultaten van de FietsTelWeek blijkt dat er veel meer gefietst wordt op fietssnelwegen en in de steden. Opvallend: het fietsverkeer groeit niet alleen in de spits of in het weekend, maar op alle dagen van de week en gedurende de hele dag.

Lees hier de conclusies in het artikel en bekijk alle resultaten

Zet Provincie Antwerpen de nieuwe standaard voor fietssnelwegen?

Vanuit de trein is de nieuwe fietssnelweg van Antwerpen naar Lier op sommige plaatsen al goed zichtbaar. Je ziet de bruinrode asfalt, 4 meter breedte en midden- en kantmarkering op maat van de fiets. De Provincie Antwerpen zet daarmee opnieuw een stap in de ontwikkeling van haar ‘fietsostrades’.

Lees hier het volledige artikel

ANPR-camera’s zorgen voor minder sluipverkeer (Kortenberg)

Een aantal lokale straten in Kortenberg kampten vooral ’s ochtends  met veel sluipverkeer. Automobilisten willen de files op de E40 richting Brussel vermijden. Daarom zet de gemeente Kortenberg slimme camera’s, zogenaamde ANPR-camera’s, op verschillende locaties in.

Klik hier om meer te lezen over deze camera’s

Een duurzame breedte voor fietspaden

Het fietsverkeer groeit en de variëteit aan fietstypes neemt toe. Fietsberaad Vlaanderen adviseert daarom om voldoende brede fietsinfrastructuur aan te leggen die berekend is op een groeiend gebruik.

Ontdek hier het advies van Fietsberaad ivm breedte voor fietspaden

Advies speed pedelec

Fietsberaad Vlaanderen ontwikkelde een advies rond speedpedelecs. We willen met dit advies informeren over de recente wijzigingen aan de wegcode en de toepassingsmogelijkheden op het terrein. We

Lees het artikel en het advies hier

Tweede Fietsparkeercongres: presentaties

Fietsberaad Vlaanderen organiseerde op 3 december 2019 in Leuven het tweede fietsparkeercongres. Alle fietsprofessionals waren er welkom om inspiratie op te doen om aan de slag te gaan met de eigen fietsparkeeruitdagingen. In de voormiddag waren de lezingen plenair en in de namiddag was er de keuze tussen twee parallelle programma’s.

Hier kan je alle presentaties en verslagen nog eens rustig nalezen

Nieuwe ondergrondse fietsenstalling na renovatie station (Oostende)

De renovatie van het NMBS-station Oostende werd eind september 2018 afgerond. Het vernieuwde stationsgebouw heeft een ruime parking, een nieuw busstation en een nieuwe ondergrondse fietsenstalling. Aansluitend volgt nog de vernieuwing van het stationsplein.

Hier krijg je meer tekst en uitleg met de renovatie

Ondergrondse fietsenstalling Sint-Pietersstation (Gent)

Het Sint-Pietersstation in Gent en de omgeving er rond word van 2004 t.e.m. 2022 grondig gerenoveerd en opgewaardeerd. Bij die renovatie hoort ook o.a. een grote ondergrondse fietsenstalling. In november 2012 werd alvast een eerste deel van die nieuwe fietsparking onder het busstation van De Lijn in gebruik genomen.

Bekijk hier de renovatie van het Gentse station

Wat betekent 20% fietsaandeel voor Vlaanderen?

Fietsberaad Vlaanderen vertaalde de ambities en beleidsintenties bij verschillende overheden in een simulatie-oefening. Wat moet er gebeuren om het fietsverkeer te doen groeien tot 20% in 2024?

Lees het hier

Fietsen in de stad - beeld Fix the Mix