ANPR-camera’s zorgen voor minder sluipverkeer (Kortenberg)


Een aantal lokale straten in Kortenberg kampten vooral ’s ochtends  met veel sluipverkeer. Automobilisten willen de files op de E40 richting Brussel vermijden. Daarom zet de gemeente Kortenberg slimme camera’s, zogenaamde ANPR-camera’s, op verschillende locaties in.

Ze vonden hun inspiratie over de grens in het Nederlandse Delft. De camera in de Minneveldstraat staat er sinds 3 jaar en registreert de nummerplaten van de auto’s die de straat inrijden tijdens de ochtendspits. Sinds maart 2018 staan er ook camera’s in de Ziptstraat, Bankstraat, Achterenbergstraat, Hoogveldstraat, rotonde Sterrebeeksesteenweg en de Schutterslaan. Deze camera’s zijn er gekomen omwille van werken aan de Sterrebeeksesteenweg. Het volgende gemeentebestuur zal beslissen of ze permanent blijven staan. Deze camera’s bakenen een gebied af en zijn werkzaam tijdens zowel de ochtend- als avondspits. De nummerplaten worden opgezocht in een databank met alle nummerplaten die toestemming hebben het gebied in te rijden. Indien de nummerplaat geen vergunning heeft, krijgt de bestuurder een GAS-boete van €58. Iedere bewoner van de gebieden kan een vergunning aanvragen. Zij kunnen ook een dagpas of jaarvergunning aanvragen voor bezoekers.

Communicatie gebeurde via allerlei kanalen: het gemeentelijk informatieblad en andere pers, websites, brieven en infoavonden voor de betrokken wijken en via sociale media. De meeste inwoners zijn tevreden met de maatregel. Tijdens de infoavonden werd duidelijk dat de handelaars in de gebieden zijn niet zo tevreden zijn.

De camera’s zijn het meest efficiënt om sluipverkeer binnen een bepaalde tijdszone te weren, zowel in tijd als in geld. De gemeente Kortenberg huurt deze voor ±€10.000 per jaar via de firma Brickyard. Op het project werken 3 medewerkers van de gemeente: 2 mobiliteitsambtenaren en 1 administratieve medewerker.

Of het gebied met camera’s nog uitgebreid wordt, zal afhangen van het volgende bestuur.

ANPR-camera Schutterslaan Kortenberg
ANPR-camera Kortenberg

Initiatiefnemers

  • Gemeente Kortenberg

Contact

An De Blaes

  • Mobiliteitsambtenaar gemeente Kortenberg
  • 02/755.30.70

Locatie

Sterrebeeksesteenweg te Kortenberg

Betrokken partijen

De gemeente Kortenberg huurt de ANPR-camera’s via de firma Brickyard.

Evaluatie

Het project verloopt met weinig hindernissen. De grootste problemen tot nu toe waren vooral signalisatie en het aangeven van bezoekers. Niet iedereen kan bijvoorbeeld met de computer werken. Deze mensen kunnen hun vergunning en die van bezoekers op het gemeentehuis in orde brengen.

Toen de camera’s er stonden maar nog niet werkten deed de gemeente tellingen via die camera’s. Er zijn dagelijks nog een aantal overtreders maar Kortenberg kan concluderen dat het systeem het gewenste effect heeft. Er is beduidend minder verkeer.

Evaluatie van de camera in Minneveldstraat is al gebeurd door middel van een bevraging bij de omwonenden. De resultaten hiervan werden reeds voorgelegd aan de bewoners. Evaluatie van andere camera’s gebeurt in de toekomst.

Investering

2015 – heden

Totale budget: 10 000 EUR

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

FietsDNA 2022: meer en tevreden fietsers

Artikel

Okra-leden leren veilig elektrisch fietsen

Nieuws

Studiedag FietsDNA: presentaties