Zet Provincie Antwerpen de nieuwe standaard voor fietssnelwegen?


Vanuit de trein is de nieuwe fietssnelweg van Antwerpen naar Lier op sommige plaatsen al goed zichtbaar. Je ziet de bruinrode asfalt, 4 meter breedte en midden- en kantmarkering op maat van de fiets. De Provincie Antwerpen zet daarmee opnieuw een stap in de ontwikkeling van haar ‘fietsostrades’. Dat is een netwerk van fietsverbindingen tussen belangrijke regionale knooppunten. En hoewel deze fietsostrade nog niet officieel in gebruik is genomen, zijn er al heel wat lovende reacties op sociale media van eerste (stiekeme) gebruikers.

Deze knappe realisatie laat zien dat ook in Vlaanderen op relatief korte tijd een grote kwaliteitssprong mogelijk is bij de uitvoering van nieuwe fietsverbindingen. Deze nieuwe route is beslist een voorbeeld voor andere overheden, zowel op het regionale als het lokale niveau, die nieuwe fietsinfrastructuur realiseren.

Fietsostrade met Nederlandse allure

De ‘look & feel’ van deze nieuwe fietsverbinding doet erg Nederlands aan, door af te stappen van beton en resoluut te kiezen voor asfalt. Dat wordt nog versterkt door het kleurgebruik en de vormgeving van de markering. De fietsostrade is standaard uitgerust met een middenmarkering van 5 cm breed. De kantmarkering kreeg een geribbelde uitvoering. Fietsers worden op deze manier gewaarschuwd wanneer ze van het fietspad rijden. Deze aanpak past in het realiseren van meer vergevingsgezinde fietsinfrastructuur.

De provincie speelt met de breedte van 4 meter ook in op de nood aan voldoende ruimte op het fietspad. Het kruisen, inhalen en sociaal (naast elkaar) fietsen, wordt zo gefaciliteerd. Het provinciebestuur houdt op deze manier ook rekening met het advies van Fietsberaad Vlaanderen over een duurzame breedte van fietsinfrastructuur. De komende jaren verwacht Fietsberaad Vlaanderen een enorme groei van het fietsverkeer.

Dit vind je zeker ook interessant

Studiedag Fietssnelwegen in stationsomgevingen

Nieuws

Drie ambitieuze mobiliteitsprojecten in Rotselaar

Praktijk

Gedragsonderzoek naar fietsverkeer met cameratechnologie