Fietsparkeerplan kernwinkelgebied (Turnhout)


In het kader van het charter ‘Sterk Fietsbeleid’ werkte de stad Turnhout in 2016 een fietsparkeerplan voor haar kernwinkelgebied uit. Zo verving de stad er o.a. bestaande fietsenstallingen door zogenaamde ‘fietsnietjes’ en breidde het aantal fietsparkeerplaatsen in het centrum uit met 120 plaatsen.​​​

In mei 2016 voerde Turnhout een fietsparkeeronderzoek uit in haar kernwinkelgebied. Uit dat onderzoek bleek dat de gemiddelde bezettingsgraad van de fietsenstallingen in het stadscentrum 121% bedroeg. Er was dus een duidelijk tekort aan fietsparkeerplaatsen. Daarom werkte de stad een fietsplan voor het kernwinkelgebied uit, waar fietsparkeren een onderdeel van is.

Zo verving ze de bestaande fietsenstallingen in verschillende winkelstraten en op de Grote Markt door de zogenaamde ‘fietsnietjes’. Die fietsenstallingen bieden de mogelijkheid om verschillende fietstypes comfortabel en diefstalveilig te stallen. Er is daarnaast ook ruimte voor meer fietsen.

Ook op andere plaatsen buiten het voetgangersgebied voorziet de stad fietsnietjes. Daardoor neemt het totaal aantal fietsparkeerplaatsen in het centrum toe met 120 plaatsen. Op plekken in het voetgangersgebied waar de geparkeerde fietsen de passage van de voetgangers hinderen, worden de randen van de fietsparkeerplaatsen opgehoogd. Ten slotte worden, waar mogelijk, de fietsenstallingen overdekt.

Initiatiefnemer

  • Stad Turnhout

Locatie

Turnhout (kernwinkelgebied)

Evaluatie

De stad Turnhout houdt een inventaris bij van alle fietsparkeerplaatsen in het centrum. Het doel is om die inventaris uit te breiden tot alle fietsparkeerplaatsen van de stad. Verder wil de stad hen beschikbaar stellen in de stedelijke GIS-viewer.

Daarnaast voert Turnhout jaarlijks fietstellingen uit in functie van de fietsbarometer provincie Antwerpen. Daarbij worden op alle invalswegen het aantal fietsers geteld. De telling van de FietsTelweek 2018 zal het effect van de huidige inspanningen meten. Daaruit zal dus blijken of er al dan niet een significante toename is van het fietsgebruik in het stadscentrum.

Investering

2016

  • Fietsactieplan: 20 000 EUR/jaar (incl. opmaak en uitvoering fietsparkeerplan)​

Dit vind je zeker ook interessant

Artikel

Modernisering van fietskluizen aan Nederlandse stations

Artikel

Fietsparkeren in Eindhoven: van beleid tot praktijk

Nieuws

Tien cijfers over fietsparkeren aan Nederlandse treinstations