Deelfietsen voor thuisverplegers zonder ‘fietssleuteltjesprobleem’ (Turnhout)


In mei 2015 startte Landelijke Thuiszorg met een bijzonder deelfietsproject. Landelijke Thuiszorg stelt in heel Vlaanderen al langer deelfietsen ter beschikking van hun verzorgenden die dagelijks verschillende zorgbehoevenden moeten bezoeken. De deelfietsen zijn populair, maar er moeten heel wat afspraken worden gemaakt rond het overdragen van het fietssleuteltje. In Turnhout kunnen ze nu dankzij een samenwerking met VZW Den Aas, die het fietshuis openhoudt, een oplossing bieden voor het ‘fietssleuteltjesprobleem’.

Landelijke Thuiszorg stalt nu hun deelfietsen in het fietshuis ‘Stadspark’, waar verzorgenden gratis kunnen parkeren en vervolgens met een vingerscan de fietsenstalling kunnen betreden. In de fietsenstalling kunnen ze met een code de sleutelbox openen om daarna de deelfiets te gebruiken. De verzorgenden die in Turnhout van dit systeem gebruik maken zijn alvast heel enthousiast en Landelijke Thuiszorg bekijkt of het project, dat normaal loopt tot oktober 2016, kan worden verder gezet en hoopt dat ook andere centrumsteden hetzelfde systeem kunnen aanbieden.

Landelijke Thuiszorg stelt in het fietshuis ‘Stadspark’ zes deelfietsen ter beschikking voor haar verzorgenden. Deze zorgverleners moeten soms verschillende cliënten bezoeken per dag. In het centrum van Turnhout geldt bijna overal betalend parkeren. Daarnaast zijn veel straten enkelrichting en is parkeerplaats zoeken niet altijd even evident. Een grote kost dus naar zowel parkeren als tijd. Door deelfietsen ter beschikking te stellen biedt Landelijke Thuiszorg haar zorgverleners een alternatief.

De verzorgenden hebben nu 24/24 en 7/7 toegang tot het fietshuis via een badge of vingerscan en kunnen de sleutelbox openen met een code. Dit lost voor Landelijke Thuiszorg het ‘fietssleuteltjesprobleem’ op.

Het fietshuis is uiteraard ook voor andere gebruikers toegankelijk. Je kan er je eigen fiets stallen of een fiets huren. Overdag is er altijd iemand aanwezig en indien nodig kunnen er kleine herstellingen worden uitgevoerd . Er is ook een laadpunt voor elektrische fietsen.

Deelfietsen thuisverplegers
Deelfietsen thuisverplegers sleutelbox
Sleutelbox deelfietsen

Initiatiefnemers

  • Landelijke Thuiszorg

Contact

Eva Van Oostveldt

  • Mobiliteitscoördinator Landelijke Thuiszorg
  • 016 24 39 89
  • evanoostveldt@ons.be

Locatie

‘Fietshuis Stadspark’ te Turnhout

Betrokken partijen

In Turnhout is een samenwerking opgezet met VZW De Aas dat het fietshuis openhoudt. Landelijke Thuiszorg huurt de stallingplaatsen en VZW Den Aas zorgt voor het onderhoud.

Evaluatie

Het aantal zorgverleners dat van de dienst gebruikt maakt is nog beperkt, maar de reacties zijn zeer positief. Landelijke Thuiszorg bekijkt nu of het project wordt verlengd en stimuleert alvast ook het omkaderingspersoneel om deze fietsen te gebruiken wanneer ze voor een vergadering in het centrum moeten zijn.

Investering

 2013 (opening Fietshuis ‘Stadspark’ in Turnhout) – heden (Landelijke Thuiszorg maakt er sinds mei 2015 gebruik van)

  • Financiële partners:
    • Landelijke Thuiszorg: 50%
    • Pendelfonds: 50%
  • Indeling budget
    • Aankoop/leasing m.i.v. onderhoud fiets: 500 EUR/260 EUR per jaar
    • Overdekte fietsenstalling/fietskluis: 110 EUR/fiets (incl. installatiewerken en eventuele
      supplementaire werken zoals bv. aanleg funderingen)

Meer info

Meer informatie vind je op: www.fietshuis.be

Dit vind je zeker ook interessant

Artikel

Modernisering van fietskluizen aan Nederlandse stations

Artikel

Fietsparkeren in Eindhoven: van beleid tot praktijk

Nieuws

Tien cijfers over fietsparkeren aan Nederlandse treinstations