Webinar ‘Evalueer je tijdelijke fietsinfrastructuur – COVID-19’


Op donderdag 25 juni 2020 organiseerde Fietsberaad Vlaanderen het webinar ‘Evalueer je tijdelijke fietsinfrastructuur‘.

Korte omschrijving
Veel steden en gemeenten realiseerden tijdelijke fietsinfrastructuur of namen verkeersmaatregelen omwille van COVID-19. Veel van die maatregelen waren erop gericht voldoende ruimte te scheppen. In de eerste plaats voor voetgangers, maar ook voor het toegenomen fietsverkeer.

Hoe evalueer je het effect van die maatregelen? Hebben ze nut gehad? Wat kunnen we eruit leren voor het mobiliteitssysteem in het algemeen én het fietsverkeer in het bijzonder? Fietsberaad Vlaanderen wil steden en gemeenten ondersteunen in deze evaluatie. DirEngels (Transport & Mobility Leuven) is een Europese autoriteit op het vlak van mobiliteitsevaluatie. Hij maakte in opdracht van Fietsberaad Vlaanderen een  evaluatiekader op voor tijdelijke verkeersmaatregelen.

Het webinar kan je helpen om na te gaan welk effect de maatregel had, of het al dan niet zinvol kan zijn hem te behouden of (ook) op andere plaatsen toe te passen. Ook voor tijdelijke verkeersmaatregelen die niets met COVID-19 te maken hebben, kan het kader zeker boeiend materiaal opleveren om het besluitvormingsproces op lokaal niveau te ondersteunen.

Programma
11:00 – 11:05 // Welkom, aanleiding en introductie door Wout Baert (Fietsberaad Vlaanderen)
11:05 – 11:15 // Telraam, laatste evoluties in de modal shift tijdens corona door Wouter Florizoone (Transport & Mobility Leuven)
11:15 – 11:40 // Evaluatiekader, door Dirk Engels (Transport & Mobility Leuven)
11:40 – 12:00 // Q&A over het evaluatiekader

Meer weten?
Hier vind je het evaluatiekader en de presentatie terug. De opname van het webinar kan je hier herbekijken. Fietsberaad Vlaanderen bundelt ten slotte alle documentatie en praktische tips n.a.v. deze coronacrisis hier op één webpagina.

Dit vind je zeker ook interessant

Praktijk

Fietsnet Genk wijst de weg

Nieuws

1 op 3 bus- en tramgebruikers stapt over op de fiets

Nieuws

Benelux-ministers inspireren Europees fietsbeleid