Van tijdelijke werfmaatregel tot permanente trage weg in Heusden-Zolder (COVID-19)


Ruimtegebruik door werfactiviteit

De gemeente Heusden-Zolder en vooral deelgemeente Boekt is volop met inbreiding bezig. Maar de bouwplannen stellen de gemeente ook voor problemen op het vlak van veiligheid en ruimte voor een belangrijke schoolroute naar de basisschool. De oplossing: een knip voor autoverkeer en vrije baan voor fietsers en voetgangers

Autoverkeer weren

De gemeente koos ervoor om tijdens de werkzaamheden de Reitveldstraat tijdelijk te knippen voor autoverkeer. Fietsers en voetgangers krijgen daardoor vrije baan naar de schoolpoort via de parallelle Kerkpleindreef. Een veilige én mooie route voor fietsers en stappers tussen de platanen, netjes afgeschermd van de werken en het werfverkeer.

MOW-subsidie voor kleine infrastructuurwerken

De tijdelijke maatregel valt in de smaak bij kinderen, ouders en school. Het auto-arme traject wordt druk gebruikt, ook door ouders die hun kinderen nu wat verder van de schoolpoort afzetten in de Ubbelstraat.

De gemeente diende intussen een aanvraag in bij MOW voor een subsidie voor kleine infrastructurele ingrepen in de schoolomgeving. Dankzij de goedkeuring heeft de gemeente nu extra budget dat ze zal gebruiken om de tijdelijke verkeerswijziging om te zetten in een permanente maatregel. Op termijn plant Heusden-Zolder om in 10 scholen zulke co-creatieve acties op te starten voor meer duurzaam en veiliger schoolverkeer, met bijzondere aandacht voor actieve modi. Al deze verbeteringen met eenvoudige, snelle ingrepen staan gedetailleerd beschreven in een eigen ‘Scholenplan’. Andere acties waaronder schoolstraten, schoolroutes, beveiligde fietsoversteken enz. worden zoveel mogelijk mee opgenomen met de geplande uitvoeringswerken.

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

1 op 3 bus- en tramgebruikers stapt over op de fiets

Nieuws

Benelux-ministers inspireren Europees fietsbeleid

Document

Maatschappelijk Relancecomité kiest voor de fiets