Stad Leuven en VELO slaan handen in elkaar voor Oekraïense vluchtelingen


Samenvatting

Leuven vangt Oekraïense vluchtelingen op in een voormalig klooster: de Scheutsite. Al van in het begin werkt VELO nauw samen met de stad Leuven op het vlak van sociale economie en fietsmobiliteit. Ook in het verleden werden al fietsen beschikbaar gesteld aan vluchtelingen. Aan die samenwerking komt nu een extra toevoeging met de campagne #fietsvrij. De stad zoekt fietsen voor de vluchtelingen die het opvangt en klopt daarvoor bij VELO aan. Om snel te kunnen inspelen op deze extra vraag past VELO zijn bestaande verhuursysteem voor studenten toe op deze nieuwe doelgroep.

Projectomschrijving

VELO schakelt voor #fietsvrij een versnelling hoger om snel fietsen in orde te brengen en beschikbaar te stellen. Daarvoor kan de organisatie rekenen op fietsen die ze reeds in huis heeft, aangevuld met ingeleverde fietsen in het kader van #fietsvrij. Vooral kinderfietsen vanaf 8 à 9 jaar zijn 2de hands haast niet beschikbaar. Daarvoor rekent VELO op donateurs.

In een eerste fase gaat het om poolfietsen (een systeem van deelfietsen) op de Scheutsite. Daarvoor betaalt de stad de huur. Kinderfietsen voor kleinere kinderen zet Velo in orde zodat ze veilig zijn. Die worden niet verhuurd maar zijn enkel beschikbaar voor de kinderen op de site zelf. In een latere fase kunnen vluchtelingen ook in eigen naam een fiets huren. Welk deel van de huur de stad dan betaalt, moet nog worden beslist. Waarschijnlijk zal de vluchteling zelf een deel van de huur betalen (tegen dan krijgen ze een leefloon).

De eerste levering van 10 damesfietsen vindt plaats op maandag 4 april. De volgende reeks van 10 damesfietsen met kinderstoeltje wordt momenteel voorbereid en geleverd in de tweede week van april. Het doel is om alle vluchtelingen uit Oekraïne die nood hebben aan een fiets verder te helpen. Daarom voorziet de stad samen met VELO ook fietsen met een kinderstoeltje en zoveel mogelijk kinderfietsen.

Betrokken partijen

VELO heeft voor deze samenwerking contact met de operationele verantwoordelijke van de Scheutsite en met de mobiliteitsdienst van de stad Leuven. Omdat de situatie nieuw en redelijk onvoorspelbaar is, zijn alle betrokken partijen erop ingesteld om snel te schakelen en flexibel in te spelen op nieuwe behoeften.

Andere betrokkenen bij de samenwerkingsovereenkomst zijn:

  • De crisiscel vluchtelingen van de stad Leuven met vertegenwoordiging uit verschillende diensten (mobiliteit, beleid, financiën…)
  • De operationele cel actief op de Scheutsite
  • Diverse organisaties die fietsen inzamelen (vb. Fietsersbond en Fietsbiebs)
  • De verschillende vestigingen van VELO waar fietsen worden binnengebracht en in orde gebracht

Evaluatie

De stad Leuven kiest via VELO voor een verhuurformule. Af te sluiten voor minimaal 1 maand, maximaal 1 jaar. De verhuurprijs voor 1 jaar bedraagt €75. Daarin zijn inbegrepen: een tweedehands fiets, een degelijk slot en alle onderhoud en herstellingen bij normaal gebruik van de fiets. Ook door derden geschonken fietsen worden mee in dit systeem opgenomen. Het grote voordeel van deze manier van werken is de continue opvolging van de fietsen (zonder bijkomende kosten).

De stad Leuven huurt bij aanvang 20 fietsen voor een jaar. Deze worden ingezet als poolfietsen/deelfietsen met een systeem voor sleutelbeheer op de site zelf. De kosten worden volledig gedragen door de stad Leuven. Of er in en tweede fase een tussenkomst zal zijn vanuit de stad bij de persoonlijk huur van een fiets door een vluchteling, moet nog worden bekeken. VELO hanteert in situaties als deze altijd een sociaal tarief waarbij het volstaat om de kosten te dekken.

Indien gevraagd kan VELO ook geschonken fietsen in orde zetten en vervolgens doorschenken aan organisaties die ook met vluchtelingen werken. De kosten om een fiets in orde te zetten ligt gemiddeld rond de €70/fiets. Als een lokale overheid of organisatie dit bedrag wil investeren, kan ze een beroep doen op VELO. Op die manier worden de fietsen dan eigendom van de organisatie of gemeente die de vluchtelingen opvangt. Daarna staan ze zelf in voor onderhoud en herstel.

Download afvinklijst voor sociale fietsonderneming

Contact

Jos Vandikkelen

  • VELO vzw, directeur
  • Jos.vandikkelen@velo.be

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

#Fietsvrij: fiets zoekt nieuw baasje

Interview

100 fietsen voor Oekraïense vluchtelingen in Leuven

Praktijk

Fietspunten stimuleren fietsgebruik en sociale tewerkstelling