Plooibare paaltjes zorgen voor minder lichamelijke letsels bij fietsers (Oosterzele)


Het plaatsen van palen op een fietspad kan een voordelige en effectieve manier zijn om motorvoertuigen te weren. Met een relatief eenvoudige maatregel kan een gemeente de verkeerscirculatie drastisch veranderen en de veiligheid en leefbaarheid van een hele route vergroten: een kleine investering met nauwelijks onderhouds- en handhavingskosten.

Paaltjes zijn echter ook een permanente hinder voor fietsers en ze zijn een veelvoorkomende oorzaak van enkelvoudige fietsongevallen. De gemeente Oosterzele ging daarom over tot het plaatsen van kunststof paaltjes, die in geval van aanrijding omplooien en zo minder lichamelijke letsels veroorzaken.

De paaltjes bevinden zich op twee vrijliggende dubbelrichtingsfietspaden in Oosterzele: op de autovrije parallelroute voor de N415 Kouterweg en op de fietssnelweg F417 langs de spoorlijn Gent – Zottegem.

Nadat er een ongeval plaatsvond met de bestaande palen op een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad, besloot de dienst mobiliteit van de gemeente Oosterzele te onderzoeken hoe dat in de toekomst vermeden kan worden.

Flexibele kickbackpaal optimaliseert comfort fietser

De palen aan de kruispunten met het gemotoriseerd verkeer weghalen was geen optie, aangezien de gemeente vreesde voor oneigenlijke gebruik van het fietspad. Daarom koos Oosterzele voor een vergevingsgezind type paal, dat het comfort voor de fietser optimaliseert, namelijk de flexibele kickbackpaal. Die heeft onderaan een verend gedeelte dat bij aanraking omplooit. Het biedt de onoplettende fietser zo een ingebouwde kreukelzone.

Ook koos de gemeente ervoor om één paal in het midden van het fietspad te plaatsen, zodat aan weerszijden ook voor bredere fietsen (bakfietsen, fietskarren) een comfortabele breedte blijft. Er werd gezien het positieve onthaal en ook omwille van de eenvormigheid beslist om elk vrijliggend dubbelrichtingsfietspad in de gemeente op eenzelfde manier in te richten.

Fietspaaltje Oosterzele
Plooibaar paaltje Oosterzele

Initiatiefnemers

  • Gemeente Oosterzele

Contact

Henky Martens

  • Gemeente Oosterzele – Dienst Mobiliteit
  • henky.martens@oosterzele.be
  • 09 363 99 31

Locatie

Kouterweg Oosterzele

Betrokken partijen

De gemeente Oosterzele heeft fietsers bevraagd over de paaltjes en roept bij het bekendmaken van dergelijke maatregel steeds op om opmerkingen mee te geven.

Investering

2012

De financiering komt uit het budget van de dienst mobiliteit zelf en beperkt zich tot aankoop en plaatsing van de paal.

Meer informatie over paaltjes op fietspaden

Dit vind je zeker ook interessant

Zemst: parkeerstrook wordt fietspad

Nieuws

22% van de Gentse invalswegen heeft geen fietspad: veel ruimte voor verbetering

Praktijk

Renovatie Varensbrug met veilig en comfortabel fietspad