Meeste autopendelaars missen hun rit niet (COVID-19)


COVID-19 heeft het verplaatsingsgedrag van miljoenen mensen op een nooit geziene manier gewijzigd. Over de hele wereld werken mensen van thuis uit in plaats van te pendelen naar hun werkplek. Het Urban Cycling Institute van de Universiteit Amsterdam, ook bekend als de Fietsprofessor, deed tijdens de strenge lockdown onderzoek naar het welbevinden over thuiswerk en het gemis van pendelen.

Thuiswerk tegenover pendelen

De enquête van het Urban Cycling Institute van de Universiteit van Amsterdam werd internationaal verspreid onder personen die vóór de pandemie regelmatig pendelden naar hun werkplek, maar sinds de pandemie van thuis uit werken en helemaal niet meer pendelen. Het opvallendste resultaat: fietsers missen pendelen veel meer dan autopendelaars.

Slechts een miniem percentage van de autopendelaars mist zijn dagelijkse pendelrit heel erg en meer dan 50% mist die absoluut niet. 40% van de fietsers mist het pendelen heel erg. Bij voetgangers is dat percentage nog hoger. Autorijden wordt dus het minst gemist, fietsen en lopen het meest.

Pendelen voor het plezier

Hoewel de bevraging aantoont dat mensen blij zijn met de mogelijkheid om thuis te werken en het pendelen amper missen, blijkt uit het onderzoek dat woon-werkverkeer toch ook een intrinsieke waarde heeft. De enquête onthult verder de complexe interactie tussen ‘thuis’ en ‘werk’. Die wisselwerking beter begrijpen kan leiden tot een bredere maatschappelijke en politieke consensus en bewuste keuze voor een koolstofvrije mobiliteit. Want fietsen en wandelen wordt het meest gemist. Dit onderzoek geeft beleidsmakers voer tot nadenken en een extra stimulans voor een beleid dat voetgangers en fietsers meer ruimte geeft.

Referentie: Rubin, O., Nikolaeva, A., Nello-Deakin, S., & te Brömmelstroet, M., (2020). What can we learn from the COVID-19 pandemic about how people experience working from home and commuting? Centre for Urban Studies, University of Amsterdam.

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

1 op 3 bus- en tramgebruikers stapt over op de fiets

Nieuws

Benelux-ministers inspireren Europees fietsbeleid

Document

Maatschappelijk Relancecomité kiest voor de fiets