High Five en fiets(zone) gaan hand in hand in Diest
Samenvatting
De gemeente Diest in de provincie Antwerpen werkt al drie jaar samen met High Five. Dit beloningssysteem uit Kortrijk moet meer kinderen motiveren om op een duurzame en veilige manier naar school te gaan. Elk jaar verhuist het project in Diest naar drie andere scholen binnen het grondgebied. De resultaten in de scholen zijn alvast veelbelovend.
Projectbeschrijving
Het blijft een herkenbaar probleem aan de Vlaamse schoolpoorten: bijna elke ouder of grootouder wil hun kleine spruit zo dicht mogelijk bij de school met de wagen afzetten. Het gevolg? De gekende problemen zoals foutparkeren of onveilig rijgedrag. Kortom: stress aan de schoolpoort.
Sensibilisering en handhaving
Aan het begin van het schooljaar werd in Diest vooral ingezet op het sensibiliseren van automobilisten en hun rijgedrag. Daarna ging de lokale politie over tot handhaving en werden er pv’s opgemaakt. Omdat enkel handhaving niet altijd werkt, werd het project High Five uitgerold. Dit innovatieve verkeersproject wil op een leuke en interactieve manier ouders en grootouders aanmoedigen om op afstand te parkeren en het laatste stuk naar school te voet af te leggen. Kinderen die dichtbij wonen kunnen te voet of met de fiets komen. Door kinderen elke dag te stimuleren om dezelfde veilige route naar school te nemen, wordt een nieuwe gewoonte aangeleerd: vaker stappen en fietsen naar school.
Hoe werkt High Five?
High Five wil met gamification leerlingen stimuleren om via een fiets-tag of scan-armband digitale munten te verzamelen op hun traject naar school. Onderweg kunnen ze “high-fiven” aan een scanmodule in de buurt. Per scan verdient de leerling munten, die kunnen worden ingewisseld voor gadgets of een leuke activiteit. Er is zelfs een heuse competitie tussen deelnemende scholen om zoveel mogelijk muntjes te verzamelen en zo een beloning voor de hele school te winnen.
Het succes van storytelling
Het beloningssysteem is slechts een deel van het succesverhaal. De storytelling rond het superheldpersonage “Five”, die het opneemt tegen Kapitein Smog, creëert een persoonlijke betrokkenheid bij de kinderen. Er werd ook een Five-lied gemaakt met bijbehorende danspasjes – een ideale manier om iedereen mee te enthousiasmeren.
Betrokken partijen
Zowel leerlingen als hun (groot)ouders op een duurzamere manier naar school laten komen, lijkt een onmogelijke uitdaging. Toch slaagt High Five erin om jaar na jaar mooie resultaten te behalen. Dat blijkt ook uit het vertrouwen dat het lokaal bestuur van Diest heeft in High Five, aangezien het project voor het derde jaar op rij wordt verlengd. In Diest werkt High Five elk jaar met een doorschuifsysteem. Door te rouleren tussen de scholen blijft het enthousiasme onder kinderen groot.
Bovendien krijgen op die manier meer leerlingen in Diest de kans om actief deel te nemen aan het High Five-project en waardevolle ervaring op te doen met veilig verkeer. Wanneer het project na twee jaar terugkeert naar een eerder bezochte school, kijken veel leerlingen ernaar uit om opnieuw deel te nemen aan de verkeersacties en te genieten van de beloningssystemen die het programma biedt. Voor nieuwe leerlingen is het dan weer een eerste kennismaking met het project. De betrokkenheid onder de scholen in de gemeente wordt zo maximaal benut en zorgt ook voor een frisse en hernieuwde motivatie.
Naast het project High Five investeert de gemeente Diest ook sterk in de nodige fietsinfrastructuur. Zo werd in 2020 de volledige binnenstad als fietszone ingericht, waar de snelheid beperkt is tot 30 kilometer per uur. Het lokaal bestuur richtte recent ook twee nieuwe fietsstraten in bij twee scholen.
Evaluatie
In Diest werd bij de betrokken scholen na afloop van het project een ouderbevraging uitgevoerd. Uit de resultaten bleek dat 50% van de ouders aangeeft vaker te stappen en te fietsen sinds High Five. Zo’n 61% van de ouders geeft aan dat de verkeerssituatie duidelijk verbeterd is na afloop van het project. Verder zegt 54% van de ouders die toch met de wagen komen, nu buiten de schoolomgeving te parkeren, zodat hun kinderen alsnog kunnen wandelen en scannen.
Uit de enquête blijkt dat een derde van de ouders een verbetering zag in de verkeersvaardigheid van hun kind. Dit bewijst dat het High Five-project niet alleen stimuleert om vaker te stappen en te fietsen, maar ook daadwerkelijk bijdraagt aan het ontwikkelen van beter verkeersinzicht bij kinderen. Met een klein duwtje in de juiste richting kan een leerling op een speelse manier ervaring opdoen in het verkeer en al doende stuurvaardiger worden.
Ook bij de leerlingen is het enthousiasme erg groot. Van alle afgelopen ‘High Fives’ die in Diest gegeven zijn op weg naar school, waren er 36.183 (65%) te voet en 19.329 (35%) al fietsend. Omgerekend gaat het om 166.536 km die te voet en met de fiets zijn afgelegd. Het draagvlak onder de leerlingen is enorm hoog: de registratiegraad per school ligt gemiddeld rond de 95%. In drie jaar tijd hebben 1.330 leerlingen zich geregistreerd en deelgenomen aan het project.
Na een jaar High Five in Diest zijn er gemiddeld zo’n 65% meer stappers en fietsers. Diest en High Five kunnen een perfect rapport voorleggen en realiseren samen een mooie modal shift. Deze resultaten kunnen ook op de lange termijn doorwerken. Het is immers belangrijk om de jonge fietsertjes van vandaag te enthousiasmeren voor de fiets, want zij zijn de fietsers van morgen.
Investering
2020 – 2025
- Totale budget: € 67.500
- Financiële partners: subsidie Vlaamse Overheid Veilige Schoolomgevingen
- Abonnement High Five
- Voorstudie
- Onboarding
- Installaties
- Kick-Off event
- Hardware huur
- Software licentie
- Scantags
- Online campagnes
- Evaluaties en impactonderzoek
- Offboarding
- De-installatie
Initiatiefnemers
- Lokaal bestuur Diest
- Dienst omgeving (Bart Severi), Dienst mobiliteit (Katleen Pieters), Christophe Degraaf, voormalig burgemeester
- High Five
Contact
Authier Degryse
-
- High Five
- authier.degryse@ikhighfive.be