Geen stad in Oostenrijk zonder ‘Schanigarten’ (COVID-19)


In veel Oostenrijkse steden begint voor de horeca het zomerseizoen wanneer de Schanigärten worden buitengezet. Om handelszaken in coronatijden extra ruimte te geven, mogen ze ook parkeerplaatsen gebruiken om hun terrassen of Schanigärten groter te maken. 

Als de dagen langer worden, start het seizoen van de Schanigärten. Met hun bijzondere flair zijn ze een belangrijk onderdeel van Oostenrijkse steden. Wat vandaag de dag Parking Management of ‘Parkletszou heten, heeft een lange traditie in Oostenrijk die teruggaat tot de 18e eeuw 

Een oase van rust in de drukte van het dagelijkse stadsleven  

Schani, bring den Garten raus!” Het is een uitspraak die zoveel wil zeggen als ‘ober zet het terras met bloemetjes maar buiten’. Er zijn verschillende verhalen over waar de term Schanigarten vandaan komt. Maar in feite creëert elke horecazaak die stoelen, zeteltjes, tafeltjes en planten buitenzet voor de zaak, een zogenaamde Schanigarten. Het idee verspreide zich van de grote steden naar alle andere deelstaten. En al snel werd je niet alleen in de koffiehuizen, maar ook in de restaurants op een mooi aangeklede stoep bediend. 

De opening van het seizoen in maart is elk jaar een groot plezier. Misschien iets minder voor de mensen die op zoek zijn naar een parkeerplaats. Want er ligt een voorstel klaar om ook Schanigärten te bouwen of uit te breiden naar parkeerplaatsen voor horecazaken. Zo kunnen café- en restauranthouders meer klanten bedienen rekening houdend met de huidige veiligheidsmaatregelen voor Covid-19. De Oostenrijkse Kamer van Koophandel ondersteunt deze ideeën ook om verhuurders meer mogelijkheden te geven om verloren omzet in te halen. 

Vergunningsplicht   

Café- of restauranthouders moeten een vergunning aanvragen bij de overheid om de openbare ruimte op een economische manier te gebruiken voor privédoeleinden. De jaarlijkse vergoeding gaat van 4 EUR/m² tot maximaal 28,00 EUR/m² in voetgangerszones en verkeersluwe zones. Veel gemeenten in Oostenrijk vragen momenteel echter geen vergoeding voor het opzetten van een Schanigarten. 

Verder zijn er nog enkele criteria die gelden voor een Schanigarten: 

  1. De locatie en grootte moeten in overeenstemming zijn met de omgeving.
  2. Eenvoudige montage en demontage is verplicht
  3. Reclame in de Schanigarten mag enkel voor het aanbod van de horecazaak  
  4. Planten en bloemen worden op prijs gesteld
  5. De breedte van de resterende stoep moet minimaal 2 meter zijn
  6. De Schanigärten sluiten om 23 uur om geluidsoverlast te vermijden voor de buurt.

En tot slot nog een perfect geheugensteuntje: Als de Schanigarten voor het café of restaurant wordt gezet, wordt de klok ook naar voren gezet. Wordt de Schanigarten weer naar binnen gehaald, dan wordt de klok teruggezet naar wintertijd. 

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Winnaar in de kijker: Peer #fietsgemeente

Nieuws

1 op 3 bus- en tramgebruikers stapt over op de fiets

Nieuws

Benelux-ministers inspireren Europees fietsbeleid