Fietstunnel permanent afgesloten voor auto’s (Wetteren)


Op 4 mei 2013 vond op de locatie van de betreffende tunnel een treinontsporing plaats waarbij een giftige substantie vrij kwam. Om de opruiming hiervan mogelijk te maken was noodgedwongen een nieuwe verkeerssituatie uitgewerkt. Daarbij kon het autoverkeer niet meer gebruik maken van de tunnel onder de spoorweg op de Warandestraat. Na de opruiming besliste het gemeentebestuur van de gelegenheid gebruik te maken om de tunnel permanent te sluiten voor autoverkeer. Op die manier wordt deze tunnel een schakel op de al geplande nieuwe fietsroute langs de noordzijde van het spoor tussen Wetteren en Schellebelle.

Het gemeentebestuur heeft beslist de verkeersregeling te bestendigen die door het treinongeval was ontstaan, namelijk een verbod voor autoverkeer om de tunnel te gebruiken. Er werd een nieuwe route uitgewerkt voor het autoverkeer dat vroeger de tunnel gebruikte. Deze nochtans beperkte omleiding viel niet in goede aarde bij een aantal omwonenden, maar het gemeentebestuur heeft doorgezet. De tunnel wordt nu fysiek onbereikbaar gemaakt voor auto’s door het plaatsen van paaltjes. Wegens het economische belang is wel een uitzondering gemaakt voor smaltractoren van de boomkwekerijen aan de noordkant van de tunnel. Deze mogen de tunnel ook gebruiken.

Bij de herinrichting van de tunnel werd ook meteen de wegbedekking verbeterd. Door deze tunnel permanent te sluiten voor autoverkeer is een belangrijke schakel tot stand gekomen op de geplande verharde fietsroute van Schellebelle naar Wetteren die langs de noordkant van het spoor zal lopen. Door de ingreep wordt de toekomstige fietsroute immers veilig bereikbaar zowel vanaf de noord- als vanaf de zuidkant van het spoor. Deze route zal de snelheid en het comfort in belangrijke mate verbeteren voor scholieren en andere groepen die dagelijks tussen beide kernen pendelen. Wat de realisatie van de fietsroute betreft staat de gemeente in voor de verwerving van de gronden. De aanleg van de fietsroute is in handen van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Initiatiefnemers

  • Stad Wetteren

Contact

Herman De Wulf

  • Schepen van stadsontwikkeling
  • +32 (0)9 365 66 93
  • herman.dewulf@wetteren.be

Locatie

Warandestraat te Wetteren

Betrokken partijen

Ondanks het feit dat er verschillende reacties kwamen van buurtbewoners over de omleiding heeft het gemeentebestuur de regeling doorgezet. Er is wel een uitzondering gemaakt om smaltractoren van de boomkwekerijen ten noorden van het spoor toe te laten de tunnel te nemen.

Verder werd het project door het gemeentebestuur (Schepen van Mobiliteit) beslist en uitgevoerd.

Evaluatie

Het project draagt bij tot een snellere en meer comfortabele fietsverbinding tussen de kernen van Wetteren en Schellebelle. Er zijn nog geen evaluatiegegevens beschikbaar omdat het nieuwe fietspad nog niet af is. Doordat de tunnel ook gebruikt wordt door landbouwvoertuigen ligt er, zeker bij regenweer, wel eens wat slijk in. Een andere zwakte van deze tunnel als schakel in een fietsroute is de hoogte van de tunneldoorgang, die beperkt is tot 2m20. Grote fietsers dienen dus op te letten. Het project toont vooral aan dat het beleid – mits de nodige alertheid – vaak onverwachte opportuniteiten kan vinden voor fietsvriendelijke maatregelen.

Investering

2013 – 2015

  • Financiële partners:
    • Gemeentelijk budget: fietstunnel en verwerving van de gronden langs het spoor voor de fietsroute
    • Provincie Oost-Vlaanderen: aanleg fietspad

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Vuistregels voor verlichting langs fietspaden

Nieuws

Fietsen werd afgelopen jaren 40% veiliger

Document

Evolutie van fietsgebruik en fietsveiligheid in Vlaanderen: een vergelijking met Nederland en Denemarken