Zeven gemeenten gaan op zoek naar ontwerpteams voor Leefbuurten


De gemeenten Mechelen, Dilbeek, Halle, Wevelgem, Mol, Tessenderlo en Huldenberg gaan in samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester op zoek naar geïnteresseerde ontwerpteams voor de realisatie van hun Leefbuurt. Op 14 februari 2022 lanceert het Team Vlaams Bouwmeester een thematische oproep. Schrijf je alvast in voor de infosessie op 22 februari 2022. 

Leefbuurten is een initiatief van Vlaams minister Bart Somers, het Team Vlaams Bouwmeester, Fietsberaad Vlaanderen en het Agentschap Binnenlands Bestuur. Met dit traject ondersteunt het Team Vlaams Bouwmeester een selectie van zeven gemeenten bij de realisatie van een baanbrekend herinrichtingsproject in een van hun woonwijken. Met de vernieuwing van de publieke ruimte wordt vanuit een holistische visie ingezet op een betere leef- en omgevingskwaliteit. Uitdagingen op vlak van mobiliteit, ecologie en andere sociaal-maatschappelijke thema’s zullen er op een integrale manier worden aangepakt.

De afgelopen maanden werd flink gewerkt aan een gedragen projectdefinitie voor elk van de zeven Leefbuurten. In een volgende stap gaan we op zoek naar geschikte ontwerpteams die in samenwerking met de gemeenten het ruimtelijk ontwerp voor de Leefbuurten zullen opmaken. Het Team Vlaams Bouwmeester lanceert daarom op 14 februari 2022 een oproep aan ontwerpers. Kandidaten kunnen een interesseformulier indienen tot 7 maart 2022. Via deze oproep aan geïnteresseerden zal voor elk project een lijst worden samengesteld van geïnteresseerde en beschikbare ontwerpteams. Uit deze lijst zal iedere gemeente vervolgens vier ontwerpteams kiezen, die worden uitgenodigd om een wedstrijdofferte in te dienen via een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. Het is de bedoeling dat voor iedere Leefbuurt uiterlijk in het najaar van 2022 een ontwerpteam is aangesteld.

Online infosessie

Op dinsdag 22 februari 2022 om 15u organiseert het Team Vlaams Bouwmeester een korte online infosessie in het kader van deze oproep. Tijdens de infosessie worden de inhoudelijke contouren van het traject Leefbuurten verduidelijkt en wordt er meer uitleg gegeven over de indiening van het interesseformulier. Schrijf je alvast in.

Foto en tekst: Vlaamse Bouwmeester 

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Herbekijk het webinar Leefbuurten van 22 maart 2021

Nieuws

Gemeenten aan de slag voor een duurzame herinrichting van het publieke domein

Document

Brochure Leefbuurten: bouwen aan autoluwe, groene en gezonde ‘Leefbuurten’