Zesdejaars in basisschool Ertvelde leren zelf hun fiets herstellen


De basisschool De Regenboog in Ertvelde zet zich al jaren in om de fietser in de kijker te zetten. Ze willen de kinderen en de ouders aansporen om met de fiets naar school te komen. Zo proberen ze het autoverkeer aan de schoolpoorten te luwen en hiermee ook de schooluitgangen veiliger te maken voor voetganger en fietser.

Sterk fietsbeleid op school

Dit jaar gaat de school een stapje verder. Ze stelt een fietsbeleid op en leert de kinderen hier ook bij hoe ze hun fietsen dienen te onderhouden. Welke kleine herstellingen die belangrijk zijn, kunnen ze zelf doen? De educatieve momenten gaan over fietsonderhoud en veiligheid en de invloed van deze twee factoren op elkaar.

Heel wat zaken kan je zelf doen. Basiszaken die cruciaal zijn om comfortabel en veilig het verkeer in te gaan, als jongere en volwassene. Zo leerden de leerlingen zelf een binnenband vervangen, de banden op te pompen en maakten ze kennis met een elektrische fiets.

Samenwerking met Vivocyclo

De school ging een samenwerking aan met Vivocyclo, een informatief online platform omtrent fietsen en mobiliteit: “Meer fietsgebruikers resulteert in drukker verkeer. Je in dat verkeer begeven is geen evidentie. Naast fietsonderhoud, is wederzijds respect belangrijk. Daarom starten de fietslesjes met een filmpje waarin getoond wordt hoe je te gedragen als fietser op de openbare weg”.

​De fietslesjes worden gegeven met betrekking van de lokale fietshandelaar. De school maakte ook een korte video ervan, die kan je hier bekijken.

Dit vind je zeker ook interessant

Interview

School-straten: Hoogstraten werkt aan veilige schoolomgevingen

Praktijk

Borgerhout zet Vlaamse subsidies in voor veiligere schoolomgevingen

Praktijk

Zonhoven zet Vlaamse subsidies in voor veilige schoolomgevingen en schoolroutes