Zender in fiets moet fietsdiefstal voorkomen


Het Antwerpse burgerproject ‘pik-me-danny’ wil de fietsdiefstal in de stad indijken en kreeg daarvoor 15.000 euro steun.

11 gestolen fietsen per dag

Antwerpen kampt met een behoorlijk aantal fietsdiefstallen. Volgens de jaarlijkse aangiftes worden er meer dan 4.000 fietsen gestolen, dat zijn er elf per dag. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger.Vooral aan de stations slaan, ’s nachts en in het weekend slaan fietsendieven toe. Bovendien blijkt uit studies dat een stad per vier gestolen fietsen één persoon daardoor stopt met fietsen.

Tag in fiets graveren

Uit cijfers blijkt dat 96% van de fietsen niet wordt teruggevonden en daar wil een nieuw burgerproject iets aan doen. Pik-me-danny wil fietsdiefstal terugdringen door een moderne variant van fietsen graveren te combineren met een unieke ID voor elke fiets. Een kleine zender of tag waarmee je, net zoals net een stappenteller of je slimme vuilniscontainer, je locatie kunt traceren. In een stevig, klassiek beugelslot op het achterwiel wordt een tag geplaatst. Aan het slot hangt een sleutel met daaraan een RFID-tag. Wanneer je fiets gestolen wordt, kan de je sleutel-met-tag lezen en zien waar je fiets zich bevindt.

Fietsverkeer in kaart

Bovendien wil het project met de zender ook het fietsverkeer beter in kaart brengen. Zo kan de chip betrouwbare data over fietsstromen in de stad verzamelen, zowel van bewoners als van bezoekers. En kan er op die manier ingespeeld worden op bijvoorbeeld fietsparkings en weesfietsen.

Proefprojecten in Mechelen en Gent

Proefprojecten Mechelen en Gent experimenteren al met zenders. In 2017 startte die eerste met de verdeling van fietszenders die een bluetoothsignaal uitsturen. Ontvangers van de politie weten zo wanneer een fiets op een bepaald punt voorbijrijdt, alleen een exacte plaatsbepaling lukt nog niet. Het proefproject loopt nog, maar de eerste resultaten wijzen op een duidelijke daling van het aantal diefstallen. Gent onderzoekt de mogelijkheden van verschillende gps-trackers.

Het project kreeg 15.000 euro om ‘pik-me-danny’ waar te maken. Het district Antwerpen maakt jaarlijks 1,1 miljoen euro vrij voor projecten van burgers volgens thema’s die ze zelf belangrijk vinden.

Foto: Antwerpenize.be

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Federale overheid en gewesten lanceren samen “mybike”

Nieuws

Lokfiets binnenkort opnieuw mogelijk in strijd tegen fietsdiefstal