Webinar MyBike


Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Fietsberaad Vlaanderen en de VVSG nodigen steden en gemeenten uit voor een online infosessie om het nieuwe fietsregistratiesysteem MyBike voor te stellen. Het webinar vindt plaats op donderdag 22 februari, van 13u30 tot 14u30.

Omschrijving

In 2021 bundelden de vier ministers van mobiliteit hun krachten voor een uniform landelijk fietsregistratiesysteem om fietsdiefstal te voorkomen. MyBike Brussels wordt al sinds 2019 met succes toegepast in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en wordt nu uitgebreid naar alle gewesten. MyBike is deels geïnspireerd op het Brusselse model en gratis voor burgers om vrijblijvend te gebruiken.

Fietsregistratie met scanbare sticker

MyBike gebruikt een scanbare, moeilijk te verwijderen sticker met unieke code op het rijwiel. Burgers kunnen eenvoudig hun fiets registreren op de website en ontvangen een unieke sticker met registratienummer en QR-code. Hiermee controleren ze gemakkelijk de status van een geregistreerde fiets controleren, bijvoorbeeld bij de aankoop van een tweedehands fiets. Steden en gemeenten kunnen stickers bestellen en zo actief inzetten op preventie. Lokale overheden kunnen de stickers tijdens evenementen onder burgers verspreiden, waarna eigenaren hun fiets registreren door de unieke code aan hun account te koppelen via de website.

Onderzoek naar fietsdiefstal

Fietsdiefstallen blijven een hardnekkig probleem, met aanzienlijke financiële schade en jaarlijks tot 10% van de bevolking als slachtoffer. Via FietsDNA, de veiligheidsmonitor en een enquête bij de politiezones hebben we inzicht verkregen in de aangifte van fietsdiefstallen, de bereidheid tot aangifte, en de locaties waar fietsen worden gestolen. Tijdens het webinar zal Fietsberaad Vlaanderen hier dieper op ingaan en meer inzicht bieden. We behandelen ook uitgebreid alle praktische informatie over het MyBike registratiesysteem. Er is voldoende tijd voor al je vragen. Ben jij erbij? Schrijf je vandaag nog in.

 Programma

Meer weten

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Mybike: al bijna 20.000 fietsen geregistreerd in Vlaanderen

Nieuws

Federale overheid en gewesten lanceren samen “mybike”

Nieuws

Lokfiets binnenkort opnieuw mogelijk in strijd tegen fietsdiefstal