Vlaming fiets steeds meer, bevestigt onderzoek Verplaatsingsgedrag


Het nieuwe Onderzoek Verplaatsingsgedrag 2021-2022 (OVG 6) is afgerond en schept een beeld van het mobiliteitsgedrag van de Vlaming. Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer Vlamingen kiezen voor de fiets en andere duurzame vervoersmiddelen. Vooral de opkomst van de elektrische fiets valt op. Het onderzoek toont aan dat 18% van alle verplaatsingen met de fiets gebeurt, 17% wordt voet afgelegd. Voor het eerst heeft de auto een aandeel van minder de 60% in de modal split.

Onderzoek bevestiging van positieve trend

Het Onderzoek Verplaatsingsgedrag wordt uitgevoerd door de Universiteit Hasselt, in opdracht van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Het onderzoek is een belangrijke bron van informatie voor beleidsbeslissingen. Het veldwerk van OVG 6 liep van oktober 2021 t.e.m. november 2022. Dat maakt dit het eerste onderzoek naar het verplaatsingsgedrag van de Vlaming sinds de coronapandemie.

Het fietsgebruik lag in Vlaanderen nog nooit zo hoog. We doen 18% van onze verplaatsingen met de (elektrische) fiets. Dat is een stijging van 4%-punt t.o.v. 2019. 12,5% rijdt niet-elektrisch, 5,3% elektrisch en 0,3% met een speedpedelec. 17% van onze verplaatsingen doen we te voet, een stijging van 5%-punt t.o.v. 2019. Het aantal Vlamingen dat een elektrische fiets bezit, stijgt fors. 35% van de gezinnen heeft een elektrisch exemplaar. Het onderzoek bevestigt de positieve trend die ook in FietsDNA van Fietsberaad Vlaanderen én in de Monitor-enquête van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit.

Bij scholieren is het aandeel duurzame vervoermiddelen nog hoger. De fiets (31%) is het populairst, 19% gaat te voet. IN het woon-werkverkeer haalt de fiets een aandeel van 21,8%.

In 2019 hebben verschillende overheden tot doelstelling uitgeroepen om in 2024 een fietsaandeel te halen van 20%. Minister Lydia Peeters verhoogde recent deze ambitie tot 30% in 2040.

Alle resultaten van OVG zijn terug te vinden op de website van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Elektrische fiets wordt populairder bij Vlaming, auto blijft hoofdvervoermiddel

Nieuws

Helft fietsen in België is elektrisch

Document

Wat betekent 20% fietsaandeel voor Vlaanderen?