Mybike: al bijna 20.000 fietsen geregistreerd in Vlaanderen


Veel Vlamingen hebben hun weg gevonden naar het fietsregistratieplatform mybike. Exact een maand na de lancering (23 april 2024) werden er, verspreid over heel België, al 27.958 fietsen geregistreerd, waarvan 19.865 uit Vlaanderen. Mybike verkleint het risico op diefstal en heling én verhoogt de kans om een gestolen fiets terug te vinden. Het platform is een samenwerking tussen de federale overheid, de drie gewesten en de federale politie. Mybike bestaat al sinds 2019 in het Brussels Gewest waardoor er in Brussel de voorbije jaren al bijna 50.000 fietsen geregistreerd werden. Verdeeld over de drie gewesten zijn er nu 75.973 fietsen geregistreerd in mybike.

Vlaamse steden en gemeenten kunnen via de Vlaamse overheid ook mybike-stickers bestellen en aanbieden aan hun inwoners. Meer dan 70 Vlaamse lokale besturen hebben een bestelling stickers geplaatst, goed voor in totaal meer dan 17.000 stickers.

De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Ik ben erg blij dat veel Vlamingen massaal hun fiets registreren. Ik wil zoveel mogelijk Vlamingen voor de fiets doen kiezen en fietsdiefstallen kunnen die fietsreflex afremmen. Mybike is een goed instrument tegen fietsdiefstal, zeker met de komst van duurdere elektrische fietsen. Ik roep alle Vlamingen met een fiets op om hun fiets te registreren. Dit is een belangrijke stap richting nog meer zorgeloze fietsritten én onze ambitie van 30% fietsverplaatsingen tegen 2040.”

Hoe werkt mybike?

Iedereen die in België woont en ouder is dan 13 jaar kan een fiets gratis registreren op mybike. Concreet wordt elke fiets gemerkt met een unieke QR-code (via een anti-fraudesticker) en geregistreerd in een centraal register. Gebruikers kunnen alle gegevens en kenmerken van hun fiets in het platform registreren, inclusief foto’s en aankoopbewijzen, om zo het eigenaarschap aan te tonen. Door de sticker te scannen, krijg je informatie over de fiets. Verkoop je jouw fiets door? Dan kan je het eigendom van je fiets in alle transparantie en veiligheid overdragen.

Dankzij de registratie kan de politie de rechtmatige eigenaars meteen identificeren en contacteren. Bovendien kan de aanwezigheid van deze permanente sticker potentiële dieven afschrikken. Als je een tweedehandsfiets koopt kan je, door de code op de fiets te scannen, erachter komen of de fiets al dan niet als gestolen werd opgegeven. Vind je een gestolen fiets terug? Dan kan je ook anoniem en rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar en de diefstal melden aan de politie.

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Federale overheid en gewesten lanceren samen “mybike”