MyBike voor iedereen


De verschillende overheden in ons land slaan de handen in elkaar in de strijd tegen fietsdiefstallen. Op initiatief van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet komt er een nationaal fietsregister. De Brusselse en Waalse regering gaven reeds hun akkoord voor de oprichting van een centraal fietsregister, MyBike. Vandaag, 27 januari, ligt het dossier ter goedkeuring bij de Vlaamse en federale overheid. Het nationaal registratiesysteem zorgt ervoor dat fietsen snel kunnen geïdentificeerd en teruggebracht worden naar de rechtmatige eigenaar. Vanaf eind 2023 zal MyBike voor iedereen beschikbaar zijn.

In Vlaanderen werd in 2021 10% van de gezinnen geconfronteerd met fietsdiefstal (FietsDNA 2022). Uit onderzoek van VIAS blijkt dat slechts 48% van de fietsdiefstallen effectief wordt aangegeven bij de politie. Het onderzoek van Fietsberaad Vlaanderen geeft een hoger cijfer van aangiftes: 67% van de fietsdiefstallen wordt aangegeven. Fietsberaad berekende dat er in Vlaanderen jaarlijks tussen 42.500 en 64.500 fietsen ontvreemd worden, waarvan dus slechts een deel in de politiestatistieken terecht komt. De reden waarom mensen geen aangifte doen, is omdat men vreest dat er weinig aandacht gaat naar het oplossen van de diefstal.

Door registratie en identificatie van de fiets via MyBike wordt aangifte van diefstal makkelijker. Door het aanbrengen van een niet-verwijderbare sticker (met unieke code) op je fiets, kan iedereen nagaan (ook bij tweedehandsverkoop) of de fiets als gestolen aangegeven is. Bevoegde diensten kunnen je dan ook contacteren als je verloren of gestolen fiets gevonden is. Een belangrijke stap vooruit.

Fiets hinderlijk geparkeerd? Stuur de eigenaar een bericht.

Fietsberaad Vlaanderen pleit ervoor om het systeem zo te ontwerpen dat ook handhavers op het openbaar domein ermee aan de slag kunnen. Eigenaars van een fiets met sticker zouden dan via een anoniem bericht verwittigd kunnen worden dat hun fiets hinderlijk geparkeerd staat waardoor ze hem kunnen verplaatsen. Wanneer dat niet gebeurd binnen een bepaalde periode kan de politie in samenwerking met de gemeente de fiets alsnog weghalen. De gemeente moet de fiets dan nog drie maanden bijhouden, zodat de rechtmatige eigenaar de kans heeft hem op te halen. Nu is er geen verwittiging van de eigenaar.

Ook de toegang tot fietsparkeervoorzieningen zou kunnen voorbehouden worden voor fietsen waarvan de eigenaar geregistreerd en (anoniem) bekend is. MyBike biedt alvast heel wat mogelijkheden.

Meer lezen?

  • De goede praktijk over mybike.brussels op onze kennisbank geeft je meer achtergrondinformatie over de aanpak van mybike.brussels,de succesvolle voorloper van het nationale fietsregister.
  • Naast veilig fietsen zijn veilige fietsstallingen ook een must. Lees hier ons rapport over beveiligd fietsparkeren.
  • Rapport van VIAS over Fietsdiefstal als probleem in België
  • FietsDNA 2022

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Federale overheid en gewesten lanceren samen “mybike”

Nieuws

Lokfiets binnenkort opnieuw mogelijk in strijd tegen fietsdiefstal