Opening eerste Mobipunt in Vlaanderen (Deinze)


​​Eind februari 2018 opende de stad Deinze het eerste Mobipunt van Vlaanderen. Het Mobipunt bevindt zich vlak tegenover het nieuwe Dienstencentrum Leiespiegel in het centrum van Deinze. Een Mobipunt is een locatie waar verschillende vervoerswijzen en mobiliteitsgerelateerde functies verzameld worden. In dat verhaal krijgt de fiets een grote rol. Mobipunten worden gerealiseerd in een samenwerking tussen de gemeente, Taxistop en autodelen.net.

‘Iedereen op de fiets’ is het uitgangspunt van de stad Deinze. Door een combinatie van verschillende vervoersmodi aan te bieden op een gezamenlijke locatie wil de stad Deinze het fietsgebruik verder stimuleren. Zo voorziet het Mobipunt Leiespiegel onder andere een degelijke overdekte fietsenstalling, een fietspomp, deelfietsen, een deelwagen en elektrische laadinfrastructuur.

Om iedereen op de fiets te krijgen, stelt het Mobipunt deelfietsen (Blue bikes) ter beschikking. Daarnaast wil de stad ook de verplaatsingen die niet met de fiets lukken zodanig organiseren zodat een combinatie van vervoerswijzen (en liefst de fiets) mogelijk is. Met de fiets bereik je namelijk snel het Mobipunt. Verder kan je je fiets er veilig stallen en vervolgens een deelauto nemen.

Eerste Mobipunt van Vlaanderen in Deinze

Initiatiefnemers

  • Stad Deinze
  • Taxistop
  • Autodelen.net

Contact

Locatie

Leiespiegel in Deinze

Betrokken partijen

De oprichting van dit eerste Mobipunt was een bundeling van twee initiatieven die los van elkaar ontstonden. Zowel de stad Deinze (via een projectsubsidie bij de provincie Oost-Vlaanderen) als Taxistop en Autodelen werkten eerst apart aan de oprichting van Mobipunten. Om het eerste Mobipunt van Vlaanderen te realiseren, bundelden de partijen uiteindelijk hun krachten.

Deinze wil het daarbij niet laten. In het Mobiliteitsplan van Deinze (2018) voorziet de stad namelijk dat in elke deelgemeente een Mobipunt zal worden opgericht.

Evaluatie

Op dit moment is het Mobipunt nog maar enkele maanden actief en is het dus nog net te vroeg voor een evaluatie. Wel is duidelijk dat herkenbaarheid en signalisatie belangrijke punten zijn. De samenwerking met Taxistop en Autodelen.net zorgt ervoor dat het concept ook herkenbaar kan uitgerold worden in andere steden en gemeenten.

Investering

2018

  • Autodelen: max. €600/maand per auto
  • Fietsdelen: zit mee in het globale pakket van Blue Bike in Deinze
  • Fietsenstalling: keuze voor een dure fietsenstalling in combinatie met het nieuwe dienstencentrum

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Nieuw ‘mobipunt’ in Vilvoorde met digitale infozuil en fietskluizen met ingebouwd oplaadpunt