Nieuw ‘mobipunt’ in Vilvoorde met digitale infozuil en fietskluizen met ingebouwd oplaadpunt


Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts, Burgemeester Hans Bonte, Schepen Barbara De Bakker en De Lijn stelden vandaag het nieuwe mobipunt van de Stad Vilvoorde voor aan het station van Vilvoorde. Het is het eerste interregionale mobipunt in Vlaanderen en een belangrijke schakel in het netwerk van mobipunten dat dit jaar moet gerealiseerd worden volgens het decreet van basisbereikbaarheid. Vilvoorde scoort alvast een primeur als eerste mobipunt dat is uitgerust met een interactieve infozuil die de reiziger een digitale inkijk geeft in het aanbod van het mobipunt. Uniek zijn ook de Blue-lockers, een nieuwe dienstverlening van deelfietsenaanbieder Blue-bike: individuele fietskluizen met ingebouwd oplaadpunt, waarmee Vilvoorde inspeelt op de sterke groei van de e-bike. Vervoermaatschappij De Lijn bracht als ‘integrator’ en aanbieder van combimobiele oplossingen, diverse spelers in het mobiliteitsveld samen en heeft zo haar bijdrage geleverd tot de snelle realisatie van het mobipunt.

 

Mobipunt van Vilvoorde: schoolvoorbeeld voor heel Vlaanderen

Momenteel kiest de Vilvoordenaar voor 57% van zijn verplaatsingen voor de wagen als eerste vervoersmiddel. Er wordt hard gewerkt aan een mobiliteitsplan om de modal shift ingang te doen vinden. Zo wordt Vilvoorde nu een optimaal openbaarvervoersknooppunt. Na de zomer breidt het aanbod in Vilvoorde nog uit met de Ringtrambus, die op het stationsplein zijn vaste halte krijgt. Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde: “Door gezonde en kwaliteitsvolle alternatieven te bieden voor de wagen is het nu mogelijk om op een snelle manier naar Vilvoorde te komen via het openbaar vervoer of naar de rest van het land te reizen via trein of (Ringtram)bus. Nu er een oplossing voor de zogenaamde ‘last mile’ is door de deelfietsen van Blue-bike is dat meer dan ooit het geval.”

Minister van Mobiliteit Ben Weyts: “Je moet Vlamingen niet proberen te overtuigen om de auto voor elk traject volledig achterwege te laten. De dagdagelijkse realiteit is nu eenmaal dat mensen hun auto nog nodig hebben. Met mobipunten kunnen we de burger wel verleiden om een alternatief voor de wagen te nemen voor een deel van het traject.”

Aantrekkelijke combimobiliteit

Bij de invulling van het nieuwe mobipunt van Vilvoorde is gekozen voor een maximale integratie van vervoersmodi en aanverwante diensten. Een mobipunt is een fysieke plaats waar verschillende mobiliteitsfuncties samenkomen zodat reizigers gemakkelijk kunnen overstappen van het ene op het andere vervoersmiddel. Het bestaat minimaal uit een standplaats voor autodelen, een kwaliteitsvolle fietsenstalling en een nabijgelegen halte voor openbaar vervoer. Het concept ‘mobipunt’ werd opgenomen in het decreet Basisbereikbaarheid, het nieuwe kompas voor mobiliteit in Vlaanderen. Basisbereikbaarheid steunt op het idee dat vervoersmiddelen niet elkaars concurrent zijn, maar elkaar aanvullen. Een netwerk van mobipunten, verspreid over Vlaanderen, moet deze combimobiliteit faciliteren en gebruikers minder afhankelijk maken van individueel autobezit.

In haar memorandum heeft De Lijn het promoten en aanbieden van combimobiele oplossingen als een van haar krachtlijnen geformuleerd. Als openbaarvervoermaatschappij wil De Lijn de reiziger sensibiliseren om de auto vaker aan de kant te laten staan door hem te laten proeven van de alternatieven. Daarbij denken ze verder dan tram of bus alleen. Naast het fysiek bundelen van mobiliteitsoplossingen, zoals in het mobipunt van Vilvoorde, spelen ze ook een voortrekkersrol in de digitale integratie ervan. De Lijn ondersteunt namelijk alle lopende ‘Mobility as a Service’ initiatieven in Vlaanderen door data en vervoerbewijzen te delen via een open data-politiek.

Interactieve infozuil

Naast het fysieke aanbod is ook het digitaal ontsluiten van het mobipunt belangrijk om het potentieel ervan optimaal te benutten: de informatie over de verschillende vervoersmogelijkheden zelf moet vlot beschikbaar zijn. In Vilvoorde is hiervoor in samenwerking met het Infopunt Publieke Ruimte een interactieve infozuil geplaatst langs de voorzijde van het station. Het is de eerste in Vlaanderen. Via deze digitale ‘infozuil’ kan de reiziger een overzicht vinden van de locatie en diensten van de verschillende vervoersmodi en de dienstregeling en real-time gegevens van de NMBS, De Lijn en MIVB raadplegen. Op termijn zal de informatie verder uitgebreid worden met ‘points of interest’ en aanverwante diensten. Via het aanbieden van real time open data per mobipunt kan het netwerk van mobipunten mee opgenomen worden in routeplanners en Mobility-as-a-Service toepassingen. Op die manier wordt het fysieke aanbod geconnecteerd met het digitale.

Eerste Blue-lockers in Vilvoorde

Het mobipunt van Vilvoorde huisvest ook 20 gloednieuwe individuele fietskluizen. Je kan er niet alleen je fiets uiterst veilig stallen: als het een e-bike of Speed Pedelec is, kan je hem er ook gelijktijdig laden dankzij het ingebouwde stopcontact. De Blue-lockers zijn een nieuwe dienstverlening van Blue-bike die hiervoor van Vilvoorde haar proeftuin heeft gemaakt. Na een positieve evaluatie zullen extra locaties volgen. De Blue-locker is ideaal voor pendelaars die de first mile met hun eigen fiets afleggen en de fiets nadien veilig willen stallen en opladen. De fietskluizen zullen ook toegevoegd worden aan www.velopark.be, het innovatieve fietsparkeerplatform dat Fietsberaad Vlaanderen ontwikkelt. Velopark wordt dé unieke bron voor gegevens over beveiligde fietsenstallingen in België. Lees er hier meer over.

 

Dit vind je zeker ook interessant

Praktijk

Opening eerste Mobipunt in Vlaanderen (Deinze)