Nieuwe knip in Jozef Simonslaan in Turnhout: meer veiligheid
Samenvatting
De Jozef Simonslaan kreeg een verkeersingreep die bij de lokale bewoners gemengde reacties oproept: een zogenaamde “knip” of verkeersfilter. Dit betekent dat de straat fysiek wordt afgesloten voor doorgaand verkeer op het kruispunt van de Jozef Simonslaan en de Voldersstraat. De maatregel is vooral bedoeld om de veiligheid van de buurtbewoners, en in het bijzonder die van kinderen, te waarborgen.
Projectbeschrijving
Na jarenlange klachten van buurtbewoners over te snel rijdend verkeer en de daarbij horende onveilige situatie, besloot het stadsbestuur van Turnhout om in te grijpen op de Jozef Simonslaan. Deze straat ligt vlakbij een speeltuin, waar kinderen regelmatig oversteken. Verkeerstellingen wezen uit dat de weg veel sluipverkeer aantrok, wat de onveiligheid verder vergrootte. Als oplossing werd een verkeersfilter geplaatst: schuin over het kruispunt van de Jozef Simonslaan en de Voldersstraat staan nu paaltjes die doorgaand verkeer verhinderen. Alleen plaatselijk verkeer mag er nog door.
Ook in de omliggende straten werden maatregelen genomen. De Meibloemstraat kreeg eenrichtingsverkeer richting de Oud-Strijderslaan, net als de Klaproosstraat. Zo ontstaan er twee rijlussen: een via de Voldersstraat en de Meibloemstraat, en een andere via de Jozef Simonslaan en de Boerenkrijglaan. Dit voorkomt sluipverkeer, terwijl bestemmingsverkeer mogelijk blijft. Verder zijn er bij het speelpleintje twee parkeerplaatsen verwijderd om de zichtbaarheid voor spelende kinderen te verbeteren.
Volgens de stad zijn deze ingrepen nodig om de veiligheid van voetgangers en fietsers te garanderen. De nieuwe verkeerssituatie moet bijdragen aan een aangenamere en veiligere leefomgeving, waar bewoners van alle leeftijden zich zonder zorgen kunnen verplaatsen.
Participatie en betrokken partijen
Ondanks de nobele doelen van de knip zijn er ook bewoners die sceptisch zijn en van zich laten horen. Voor hen betekent de knip dat zij een omweg moeten maken om hun bestemming te bereiken. Sommigen vrezen dat het verlies van de twee parkeerplaatsen en de gewijzigde verkeersstroom juist voor extra verkeer kan zorgen in andere delen van de buurt. De angst voor een toename van verkeer en daarmee gepaarde verkeersonveiligheid in omliggende straten is reëel. Om die bezorgdheden te capteren, organiseerde de stad drie bewonersvergaderingen om de plannen voor te leggen aan de omwonenden en in gesprek te gaan. Daarnaast zijn er ook parkeertellingen uitgevoerd om de parkeerdruk in de buurt te meten. Op basis van de resultaten van het parkeeronderzoek werd verwacht dat het schrappen van de twee parkeerplaatsen geen wezenlijke impact zou hebben.
Simultaan heeft de jeugddienst van Turnhout het speelplein zelf ook aangepakt (nieuwe inrichting, nieuwe toestellen). Ook de inrichting van dit speelplein werd op de verschillende buurtvergaderingen besproken.
Door de ingreep (filter/knip) is er bovendien de mogelijkheid geweest om rond het plein te ontharden.
Evaluatie
De knip werd gerealiseerd in februari 2024, en het stadsbestuur heeft beloofd om de effecten ervan nauwgezet te monitoren. In 2025 zal een ruime parkeertelling worden uitgevoerd. De resultaten daarvan zullen op grotere schaal door de dienst Mobiliteit worden onderzocht. Afhankelijk van de uitkomsten kunnen er eventuele aanpassingen worden gedaan. De intentie is dat de maatregel leidt tot een veiligere omgeving zonder de mobiliteit van bewoners te veel te belemmeren. De eerste signalen zijn hoopgevend: het sluipverkeer is door de knip uit de wijk gehaald en heeft de juiste wegen gevonden.
Investering
2023 – 2024
- Totale budget voor aanbrengen van wegmarkering, bebording en het plaatsen van paaltjes wordt geraamd op +/- €1.000.
Initiatiefnemers
- Stadsbestuur Turnhout
- Dienst Mobiliteit
Contact
Dienst mobiliteit
- Stad Turnhout
- mobiliteit@turnhout.be