Eerste velobaar van Vlaanderen ondersteunt Fietsers (Turnhout)

Fietsers leunen aan de overweg van het station Turnhout tegen de eerste ‘velobaar’ van Vlaanderen. Een velobaar is een steunpunt voor fietsers die moeten wachten aan de slagbomen. Zo moeten ze geen voet meer aan de grond zetten. Je kan er sneller door vertrekken of het is gewoon makkelijker om te steunen op een houvast dan telkens te moeten afstappen. De velobaar bestaat uit twee steunpunten, één aan elke kant van de spooroverweg.

De buis heeft een lengte van 3,8m en mag niet doorbuigen maar moet ook nog vastgrijpbaar zijn (= dia 5cm… ). Daarom wordt er best gewerkt met een gasbuis van 2” of buis Ø 48mm. Je kan gebruik maken van 3 buizen met handelslengtes van 6m. Het plat ijzer aan de voetsteun heeft volgende afmetingen 80x5mm. Dit wordt er tussen gelast. De las bij het schuine vlak moet met onderbrekingen gebeuren, zodat het regenwater nog weg kan lopen. De straal van de bochten, geplooid met de plooipomp, kan afwijken van de tekening. Nabehandeling: verzinken of gemetalliseerd + lakken of moffelen in antraciet donker grijs (bv RAL 7016). Meer technische informatie vind je terug in de technische fiche in de bijlage.

De stad plaatste de velobaar rechts naast het fietspad, vlak achter de boordsteen (van de rand van het fietspad of van het voetpad). De voetsteun dient bij voorkeur op een hoogte van 30 cm boven het niveau van het fietspad te komen.

Velobaar Turnhout

Initiatiefnemers

  • Stad Turnhout

Contact

Wouter Verhaert

Locatie

Aan de spoorweg bij het Turnhoutse station

Evaluatie

De velobaren hebben alvast positieve reacties gekregen.

Of het Turnhoutse bestuur nog meer ‘velobaren’ zal installeren, is nog niet zeker. Het stadsbestuur wil eerst dit project beoordelen. Als het succesvol blijkt te zijn en er is geld beschikbaar, dan volgen er misschien nog ‘velobaren’ aan drukke overwegen of op veelgebruikte verkeerskruispunten.

Steden en gemeenten zoals Deinze, Essen, Kortrijk etc. zijn Turnhouts voorbeeld snel gevolgd.

Investering

2015

  • Totale budget voor de 2 velobaren: 450 EUR

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

De fiets: een bron van blijheid?

Nieuws

Koning Boudewijnstichting wil met ‘Fonds Bikes in Brussels’ betere infrastructuur voor fietsers

Praktijk

Fietsbruggen naar Parkbos (Gent)