Antwerpse Ossenmarkt werd een autovrij verblijfsplein


De Ossenmarkt ligt in de Antwerpse binnenstad en was voor de heraanleg een donker, klein en onaantrekkelijk plein waar het niet prettig was om te verblijven. Het was een deel van een sluiproute tussen de Leien en de universiteitscampus in het hart van de stad.  In 2004 besliste het district Antwerpen om het plein te vernieuwen tot een aantrekkelijk, autovrij verblijfsplein voor bewoners, toeristen en studenten met aandacht voor meer ruimte en licht, en plaats voor activiteiten en terrassen.  Ook de verkeersstromen rond het plein werden aangepast.

Goede ‘Fix the Mix’-praktijk

Dit project bevat heel veel eigenschappen van een MIX-wijk die al vanaf conceptieniveau worden toegepast: autoluw, leesbaar fietsbaar, ontmoetingsruimte, nabije voorzieningen en verbindende netwerken. Het bijzondere aan dit project is dat het ruimtelijk component: de nadruk ligt op de verblijfskwaliteit.

Projectomschrijving

 Het beeldkwaliteitsplan voor de Atheneumbuurt vormde de basis voor de ontsluiting van de Ossenmarkt en zijn omgeving. De belangrijkste ingreep was het verkeersarm maken van het plein. Eén van de doorsteken voor het verkeer (tussen de Korte Winkelstraat en de Pieter Van Hobokenstraat) werd opgeheven en verkeerslussen werden ingevoerd. Men kan nu niet meer rond het plein rijden, maar er slechts langs één kant langs. Het plein bleef wel toegankelijk voor brandweer en stadsreiniging en voor laden en lossen.

Het autovrij maken van het plein maakte het mogelijk om een samenhangende en open ruimte te creëren van gevel tot gevel. Op de koppen van de Ossenmarkt kwam een bollentapijt als alternatief voor de traditionele paaltjes die parkeren moeten verhinderen. De speels ingeplante bollen geven het plein een herkenbare kop en bovendien zetten ze aan tot spelen. Het straatmeubilair, zowel de bollen aan de randen als de verspreide, maar lineair gepositioneerde zitbanken, werden zorgvuldig ingeplant.

Initiatiefnemers

  • Stad Antwerpen

Contact

Stad Antwerpen – district Antwerpen
Desguinlei 33
2018 Antwerpen
T 03 244 21 06

www.antwerpen.be

Locatie

Antwerpen

Betrokken partijen

Er werd vertrokken vanuit een politiek kader met enkele vereisten: meer terrasruimte voor de handelaars, een plein voor de buurt creëren en het verkeer afremmen. Er werd een infoavond gehouden: zowel de handelaars als de bewoners waren tevreden met de verbetering.

Investering

  • Uitvoeringstermijn: 80 werkdagen
  • Jaar van realisatie: 2007
  • Budget uitvoering werken: €619.874,00 (excl. btw)

Dit vind je zeker ook interessant

Document

De Fietsmaat: Fix the Mix

Praktijk

Samenwerkingen tussen steden & gemeenten en fietskoeriers

Document

Fietsen in de wegcode – Praktische gids voor wegbeheerders