Vrachtwagens testen draagkracht nieuwe brug Wommelgem


De nieuwe wegbrug van de Wijnegemsteenweg over de E313 in Wommelgem is bijna klaar. Vandaag stond een laatste test op de planning: de belastingsproef. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) beproefde de draagkracht en stabiliteit van de nieuwe brug. De test is een laatste veiligheidscheck voordat de brug op maandag 28 november om 09.00 uur open gaat. Gemotoriseerd verkeer en fietsers kunnen dan opnieuw via de Wijnegemsteenweg de E313 kruisen. Tijdelijk gelden de regels van een fietsstraat en zijn vrachtwagens boven 3,5 ton niet toegelaten.

De bouw van de nieuwe brug startte in maart en verliep vlot. De belastingsproef is letterlijk het laatste loodje voordat de brug open kan. Tijdens deze proef meten we hoeveel de brug maximaal doorbuigt onder belasting op specifieke punten. Als de test succesvol is, waar we vanuit gaan, kan de wegbrug op maandag 28 november open voor het verkeer, iets meer dan een maand vroeger dan eerst verwacht. We kunnen met de openstelling opnieuw een brug schrappen van de Lijst Prioritaire Kunstwerken. Dat is de lijst van alle kunstwerken, voornamelijk bruggen, die zich in categorie 5, de slechtste categorie, bevinden“, vertelt Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Met 160 ton over de brug
Om de draagkracht te kunnen meten, reden vier volgeladen vrachtwagens van 40 ton op de brug. Ze halteerden telkens in formatie op elk van de drie brugdelen. Voor iedere overspanning monitorden ingenieurs van de afdeling Expertise Beton en Staal hoe de constructie reageerde onder de belasting. Via 45 meetpunten werd alles precies geregistreerd.

Vertraging fietsbruggen
De constructie voor de fietsbruggen aan beide zijden van de nieuwe wegbrug wordt pas volgend jaar geleverd. De oorzaak ligt bij een grote vertraging bij de producent van de prefab fietsbrugliggers. Naar verwachting kunnen de 12 liggers midden 2023 geplaatst worden. Tijdens de bouw en afwerking van de fietsbruggen zal er tijdelijk weer hinder zijn voor het verkeer.

Brug open voor verkeer als fietsstraat op 28 november
Na een gunstige belastingsproef gaat de wegbrug op maandag 28 november om 09.00 uur open voor fietsers en gemotoriseerd verkeer onder 3,5 ton. Omdat de naastliggende fietsbruggen pas midden 2023 geplaatst kunnen worden, mogen fietsers tot dan de rijweg van de brug gebruiken om de E313 te kruisen.

Voor de veiligheid van de fietser richten we de Wijnegemsteenweg tussen de Uilenbaan en de Koralenhoeve tijdelijk in als een fietsstraat. Met de wagen mag je fietsers niet inhalen én niet sneller dan 30km/u rijden. Voor de periode dat de wegbrug een fietsstraat is, laten we trouwens geen vrachtverkeer boven 3,5 ton toe. Zo stellen we de veiligheid van de fietser voorop”, aldus nog minister Peeters.

Korte geschiedenis en meer info
De oude brug van de Wijnegemsteenweg dateert van 1957 en werd begin 2020 afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Na inspecties bleek de brug zodanig versleten te zijn dat een belasting niet meer veilig was. Enkel fietsers en voetgangers mochten de brug nog over. AWV ondernam meteen stappen om sneller te starten met de bouw van de nieuwe brug.

Meer info over het project kan steeds teruggevonden worden via www.wegenenverkeer.be/wommelgem

 

Afbeeldingen: © AWV

 

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Hoe staat het met de conflictvrije verkeerslichten in Vlaanderen?

Nieuws

Minister Peeters verhoogt onderhoudsbudget Agentschap Wegen en Verkeer