Turnhout creëert eerste fietsstratenas met twee kilometer fietsstraat


In Turnhout zijn zes aangeschakelde straten allemaal omgevormd tot fietsstraten. Samen vormen ze een fietsstratenas. Het traject is in totaal twee kilometer lang. De stad hoopt dat scholieren nu bewust deze route zullen uitkiezen om naar school te fietsen en dat het ook anderen kan stimuleren om nog meer te fietsen.

In een fietsstraat​ mogen fietsers de volledige breedte van de rijbaan (eenrichtingsverkeer) of de helft van de rijbaan langs de rechterzijde (tweerichtingsverkeer) gebruiken. Gemotoriseerde voertuigen mogen fietsers niet inhalen en maximum 30 kilometer per uur rijden. Het begin en einde van een fietsstraat wordt aangeduid met blauwe aanwijzingsborden en een logo op het wegdek. Verschillende gemeenten maken het asfalt van de fietsstraat rood.

Op termijn is het ook de bedoeling om nog meer fietsstraten te creëren. De stad wil gaan naar een heuse binnenring van fietsstraten in de omgeving van alle scholen en ook bij publieke gebouwen. Turnhout investeerde 330.000 euro in deze eerste fietsstratenas.

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Fietsstraten in Europa: wat leren we uit de praktijk?

Nieuws

De opmars van fietsstraten in Vlaanderen: 221 gemeenten hebben een of meerdere fietsstraten

Nieuws

Stad Gent screent op paaltjes