Fietsverkeer in de lift: VAB telt meer fietsers na eerste versoepeling maatregelen


Minder auto, meer fiets 

VAB voerde in de laatste week van april een tweede online bevraging uit bij 10.000 respondenten over hun verplaatsingsgedrag voor, tijdens en na de coronamaatregelen. Daaruit blijkt dat we tijdens de coronamaatregelen de auto een stuk minder gebruikt hebben. Ongeveer de helft van de Vlamingen legt per week minder dan 20 km af, terwijl dat voor de coronamaatregelen slechts 1 op 10 was. Vooral de bevolkingsgroep op beroepsactieve leeftijd is minder gaan autorijden. Voorheen reed 1 op 3 meer dan 200km per week met de wagen, de afgelopen weken zakte dit tot minder dan 1 op 10.  

Blijvend effect na lockdown? 

Hoewel er zo goed als geen files waren de voorbije weken, is 1 op de 10 automobilisten die werkt overgestapt op de fiets. Opvallend is dat mensen die normaal het openbaar vervoer gebruiken en tijdens de coronamaatregelen niet telewerken dan weer voornamelijk zijn overgestapt op de wagen. Ook na de eerste versoepeling blijven we vaker de fiets gebruiken voor woon-werkverkeer. VAB-Fietsbijstand kreeg bv. op maandag 4 mei 31% meer oproepen dan op een gemiddelde maandag voor de lockdown. De fiets wordt dus duidelijk opnieuw gebruikt voor woon-werkverkeer en misschien zelfs meer dan voor de lockdown.  

Nog veel potentieel voor fiets in woon-werkverkeer 

VAB concludeert dat er nog een groter potentieel is voor de fiets als we kijken naar de woon-werk afstanden. 56% van de beroepsactieve bevolking woont namelijk op minder dan 15 kilometer van het werk. 43% van de mensen met een bedrijfswagen woont op minder dan 15 kilometer van het werk, dus ook zij zouden kunnen overstappen op de (elektrische) fiets. VAB vraagt daarom aan bedrijven en de overheid om volop in te zetten op de fiets voor het woon-werkverkeer. 

Dit vind je zeker ook interessant

Enorme toename op fietssnelwegen Vlaams-Brabant (COVID-19)

Nieuws

Gent maakt spitspunten voor woon-werkverkeer

Praktijk

Park & share: deelfietsen voor woon-werkverkeer (COVID-19)