Fietsnieuws overzicht 28 – 25 mei


Leuven plaatst fietsspiraal

In Leuven wordt deze week het tweede deel van de nieuwe fietsspiraal geplaatst. Die zal Kessel-lo met de binnenstad verbinden, zodat fietsers niet meer onder het station door moeten en dus ook niet meer moeten afstappen. Naast de befietsbare spiraal komt er ook een grote, brede trap voor voetgangers.

De komende periode zullen beide delen gemonteerd worden en kan de aannemer beginnen met de afwerking. Tegen september zou de fietsspiraal moeten klaar zijn.

Verlichting langs spoorfietspad in Zele

In Zele krijgt het fietspad langs de spoorweg verlichting. Daardoor kunnen pendelaars en scholieren die met de fiets naar Lokeren rijden, zich nu op een veiligere manier verplaatsen.

Het kostenplaatje voor de verwezenlijking van de verlichting wordt geraamd op zo’n 63.000 euro exclusief BTW. Dat wordt volledig gesubsidieerd: de helft door de provincie en de helft door de Vlaamse overheid.

Boortmeerbeek kiest voor fietsstraat

De gemeente Boortmeerbeek krijgt binnenkort haar eerste fietsstraat. In een fietsstraat mogen fietsers de volledige breedte van hun rijvak gebruiken en geldt een maximumsnelheid van 30 km/u. De fietsstraat wordt een fietsvriendelijke verbinding van maar liefst negen kilometer die bijna de volledige gemeente doorkruist. De fietsstraat zal lopen van de Ravesteinstraat in Hevere tot de Bovylaan en het Heverplein en zal op termijn ook aansluiten op de fietsbrug over de Dijle. Via die brug kunnen fietsers snel en veilig in Bonheiden geraken.

De fietsstraat zou in juni een feit moeten zijn. Op termijn plant de gemeente nog meer fietsstraten.

​Beveren investeert in fietsparkeerplaatsen

De gemeente Beveren investeerde in een fietsparkeerplan. Door het snel stijgend aantal fietsers (50 procent op vijf jaar tijd), was er in de gemeente nood aan een uniform en kwalitatief parkeerysteem. Want uit een enquête bleek dat er vraag was naar meer duidelijkheid, veiligheid en comfort op het vlak van fietsenstallingen.

Beveren gaat nu voor één systeem, waarbij de fiets verankerd wordt met twee aanbindpunten. Op drie jaar tijd wil de gemeente 2000 plaatsen vernieuwd zien. Daarna volgen er nog eens meer dan 400, in totaal goed voor een investering van 175.145 euro. De gemeente zal eerst de fietsenstalling aan het station aanpakken: een nieuwe overdekte fietsenstalling met camerabewaking, extra plaatsen en nieuwe faciliteiten, zoals een oplaadpunt voor elektrische fietsen, en een publieke fietspomp.

Beveren zal ook experimenteren met buurtfietsenstallingen, waar alleen bewoners met een badge in kunnen. Zo kunnen ze ook zij hun fiets op een veilige manier kwijt.​

​Eerder deze week gaven we ook al mee dat er bijna 8000 extra fietsparkeerplaatsen bijkomen op combiparkings.

Fiets

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Fietsstraten in Europa: wat leren we uit de praktijk?

Nieuws

De opmars van fietsstraten in Vlaanderen: 221 gemeenten hebben een of meerdere fietsstraten

Nieuws

2 op 3 Vlaamse gemeenten heeft “fietsstraat”