Campagne om te blijven fietsen (COVID-19)


De afgelopen weken hebben heel wat Vlamingen de voordelen van fietsen (her)ontdekt. Nu de coronamaatregelen stapje voor stapje worden afgebouwd, blijkt dat duurzame vervoersmodi zoals de (deel)fiets ook tijdens de corona-exit een essentiële rol te vervullen hebben. Heel veel verplaatsingen die we vroeger misschien met het openbaar vervoer of de auto zouden hebben afgelegd, blijken perfect te voet of met de fiets te kunnen. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) starten daarom een campagne die de Vlaming aanmoedigt om ook tijdens de corona-exit vooral te blijven fietsen in het woon-school en woon-werkverkeer.

In het kader van de coronamaatregelen roepen ze op om verplaatsingen zoveel mogelijk per (deel)fiets of te voet af te leggen. Al fietsend of wandelend is het immers gemakkelijker om de nodige afstand te bewaren. Bovendien dragen fietsen en wandelen bij tot een betere gezondheid en fysiek en psychisch welbevinden. Dat hebben talloze Vlamingen die de auto hebben ingeruild voor de fiets of de stapschoenen de afgelopen weken kunnen ondervinden.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Nu we weer wat vaker ‘uit ons kot’ komen op weg naar school, winkel of werk, is het belangrijk om te blijven inzetten op veilige en duurzame verplaatsingen. Zoniet dreigen we na de coronalockdown een nog grotere ‘verkeerslockdown’ te krijgen. We weten ondertussen dat de fiets – klassiek of elektrisch – een enorm potentieel heeft in het woon-werkverkeer. Meer dan de helft van de Vlamingen woont op minder dan 15 kilometer van het werk, een afstand die perfect te overbruggen is per fiets. Voor deze groep, net als voor talloze schoolgaande kinderen en jongeren, is de fiets het beste alternatief voor de auto ”.

Om Vlamingen aan te moedigen bij hun dagelijkse verplaatsingen in de eerste plaats voor de fiets te kiezen, start de VSV op vraag van minister Lydia Peeters deze week met een grootschalige campagne onder de noemer “Blijven fietsen allemaal”. Affiches langs de gewestwegen moedigen fietsers aan met de slogan “Met z’n allen op de fiets. Goed bezig!”. Langs de autosnelwegen komt er een afgeleide versie met de boodschap “Met z’n allen op de fiets. Jij morgen ook?

De affichecampagne wordt ondersteund door twee radiospotjes met de bekende sportcommentator Michel Wuyts, die fietsers aanmoedigt op hun dagelijkse weg naar werk of school. De spotjes worden uitgezonden op MNM, NRJ Vlaanderen, Studio Brussel, TOPradio en Qmusic. Michel Wuyts is ook te zien en te beluisteren in de campagnevideo’s die via sociale media worden verspreid. Gemeenten en steden die de campagne willen ondersteunen, kunnen daarvoor gebruikmaken van campagnemateriaal dat de VSV hen bezorgt. Daarin zitten onder meer sjablonen om de campagneboodschap “Blijven fietsen allemaal” op het wegdek te krijten op plekken waar veel fietsers passeren.

Toolbox duurzame mobiliteit voor lokale besturen

Deze campagne maakt deel uit van de exit-strategie ‘duurzame mobiliteit’ van minister Lydia Peeters. Zo lanceert de minister vandaag ook een toolbox voor lokale besturen, hier heeft de minister samen met haar administratie, de VSV, Fietsberaad Vlaanderen en de Voetgangersbeweging aan gewerkt. Lydia Peeters wil lokale besturen inspireren en ondersteunen om naar aanleiding van de coronacrisis maatregelen te nemen voor het verder stimuleren van stappers en trappers. Je leest er hier meer over.

 

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Publicatie: de Bouwcode als Klimaattool

Nieuws

1 op 3 bus- en tramgebruikers stapt over op de fiets

Nieuws

Benelux-ministers inspireren Europees fietsbeleid