29.759 ingeschreven speedpedelecs in België


In 2019 stonden er in totaal iets minder dan 30.000 speed pedelecs ingeschreven in België. Dat zijn er bijna dubbel zoveel als in 2018. We voorspelden de trend al in de zomer en de cijfers van Statbel, de Algemene Directie Statistiek, bevestigen onze verwachtingen nu ook. Ongeveer 96% van de speed pedelecs werd ingeschreven in Vlaanderen, 2% in Brussel en 2% in Wallonië.

In Vlaanderen kent de provincie Antwerpen het meeste speedpedelecs met in totaal 10.765 ingeschreven exemplaren, waarvan meer dan 4000 in het afgelopen jaar. De Provincie Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant staan op een respectievelijke tweede en derde plaats, met in totaal beiden ongeveer 6000 ingeschreven exemplaren. Limburg en West-Vlaanderen volgen met ongeveer 3000 speedpedelecs.

Ten opzichte van het totaal aantal fietsen blijft de speedpedelec een beperkt gegeven. De gewone stadsfiets en de elektrische fiets (tot 25km/uur) blijven de grootste aanwezigen in het fietslandschap.

De speedpedelec blijft dus al bij al een buitenbeentje. Bij de aanleg van fietsinfrastructuur moeten wegbeheerders dus rekening houden met meer inhaalmanoeuvres, onder andere door de speedpedelec, maar ook de groei van het fietsverkeer zelf. Fietsberaad Vlaanderen schreef daarover eerder al een advies.

 

Speed pedelec

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Webinar 26.11.2021 // Speedpedelec

Nieuws

Inschrijvingen speedpedelecs dalen met bijna 50 %

Praktijk

Het profiel van de gebruiker van de speedpedelec