27.05.2021 // Webinar “Fietsstraten en fietszones”


Op donderdag 27 mei van 9u30 – 10u30 lichtte Fietsberaad Vlaanderen haar nieuwste rapport ‘Fietsstraten en fietszones’ toe tijdens een webinar.

Korte omschrijving

Je ontdekt de succesfactoren en knelpunten van fietsstraten en fietszones. Dankzij een gebruikersbevraging bij dertien steden en gemeenten, de ervaringen van experten, steden en gemeenten kon Fietsberaad Vlaanderen heel wat lessen trekken.

Een driestappenplan met negen criteria voor de aanleg en realisatie is het resultaat, zodat steden en gemeenten en wegbeheerders vlot aan de slag kunnen bij de uitwerking of optimalisatie van een fietsstraat of fietszone. Hoe je voor succesvolle fietsstraten en fietszones zorgt en welke maatregelen nodig zijn in de praktijk, daar vertellen ook Kalmthout en Leuven je meer over tijdens het webinar. Ben je geïnteresseerd? Schrijf je dan hier in voor 25 mei. De dag voor het webinar ontvang je een link via Teams om te kunnen deelnemen.

Programma

09:30 – 09:35 Verwelkoming – Wout Baert
09:35 – 09:50 Toelichting resultaten onderzoek fietsstraten en fietszones – Inge Caers
09:50 – 10:00 Vragen aan Fietsberaad Vlaanderen
10:00 – 10:10 Inspiratie uit Kalmthout – Werner Torfs
10:10 – 10:20 Inspiratie uit Leuven – Tim Asperges
10:20 – 10:30 Vragen aan Kalmthout en Leuven

Discussie

Nadien voeren we een “after-discussion”, tussen 10:30 en 11:00.

We laten Kris Peeters kritisch kijken naar het rapport. Hij geeft een voorzet voor een discussie die we met de deelnemers van het webinar voeren (voor zij die willen blijven, het gaat om een “extra” aanbod). We gaan na welke andere inzichten er nog bestaan over fietsstraten, inzichten die misschien nog onvoldoende verwerkt zijn of niet in de toelichtingen aan bod kwamen. Uit de discussie halen deelnemers extra inzichten over de toepasbaarheid en waarde van het nieuwe Fietsberaad-rapport.

Meer weten?

De opname van het webinar kan je hier bekijken. Wegens technische problemen tijdens de presentatie van Inge Caers kan je de opgenomen presentatie ook hier apart bekijken.
De powerpointpresentatie van Inge Caers download je hier.
De powerpointpresentatie van Werner Torfs vind je hier.
De goede praktijk over Kalmthout kan je hier bekijken.
De powerpointpresentatie van Tim Asperges download je hier.

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Fietsstraten in Europa: wat leren we uit de praktijk?

Nieuws

De opmars van fietsstraten in Vlaanderen: 221 gemeenten hebben een of meerdere fietsstraten