Maatschappelijk Relancecomité kiest voor de fiets


Het Economisch Adviescomité en het Maatschappelijk Relancecomité, die in opdracht van de Vlaamse Regering nagingen hoe we de samenleving post-corona best oriëteren, heeft haar aanbevelingen klaar. Gisteren droeg Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zijn ministers op om de rapporten goed door te nemen. Er zijn heel wat algemene aanbevelingen, maar vooral rond onze mobiliteit én hoe we het leven in onze gemeenten moeten organiseren, is het comité erg concreet.

De experts uit het beide comité’s vinden dat Vlaanderen tot een echte fietsregio moet uitgroeien. Alle Vlaamse steden en Brussel in 2030 met elkaar verbonden moeten worden door fietssnelwegen, overdekt met zonnepanelen. De investeringen in klassieke passieve vervoersmodi (auto en openbaar vervoer) moeten verschuiven naar stappen en fietsen. De experts benadrukken voor wandelen en fietsen het belang aan veilige trajecten en de belangrijke gezondheidsvoordelen. Zij pleiten er ook voor om rond het openbaar vervoer een positieve perceptie te creëren, maar minder uit te bouwen lange, kronkelende trajecten, waar vaak veel capaciteit op overschot is.

Alles binnen handbereik op een kwartiertje fietsen

De crisis toonde volgens de experts goed aan hoe belangrijk woon- en leefomstandigheden zijn in het algemeen en de toegang tot publieke en groene ruimte in het bijzonder. Goede woonomstandigheden realiseren en de leefkwaliteit in dorpen en steden verder versterken, zijn dan ook belangrijk. De experts nemen ook het idee van de stad Parijs over, die het het concept van de 15-minutenstad lanceerde. Op een kwartier fietsen of wandelen moeten mensen over een zo compleet mogelijk aanbod van diensten en groen kunnen beschikken. Dat concept komt in de plaats van aparte woon-, winkel- en vrijetijds­zones.

Hier vindt u het volledige rapport van het Maatschappelijk Relancecomité. Sommige elementen hierboven verwijzen naar het rapport van het Economisch Adviescomité.

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Minister Peeters formuleert een fietsambitie

Aftrap van fietsrelance-plan in Koksijde

Nieuws

1 op 3 bus- en tramgebruikers stapt over op de fiets