Veilig fietsverkeer met nieuwe verlichting boven N13-fietspad in Grobbendonk


Samenvatting

De lichtvisie van het Agentschap Wegen en Verkeer dient om bewuster om te gaan met verlichting. Het uitgangspunt is om geen verlichtingsinstallatie meer te plaatsen, tenzij er goede redenen zijn om wel te verlichten. Zo wordt er bewuster omgegaan met verlichting en wordt de lichthinder geminimaliseerd. De N13 is een groene verbindingsweg waar AWV de lichthinder wou beperken. Om veiligheidsredenen werd op aandringen van de gemeente toch openbare verlichting geplaatst boven het recent aangelegde fietspad.

Projectbeschrijving

Boven de fietspaden langs de N13 vanaf het op- en afrittencomplex Herentals-West richting Nijlen was reeds openbare verlichting aanwezig. Er zijn namelijk gevaarlijke punten, zoals het op- en afrittencomplex van de E313 en het kruispunt Lindekens, die aan de voorwaarden voldeden om er verlichting toe te laten. Op vraag van de gemeente Grobbendonk werd ook tussen de Pallieterdreef en de gemeentegrens met Nijlen bijkomende verlichting voorzien. Vele inwoners hadden immers hun bezorgdheid geuit rond het ontbreken van fietspadverlichting op dit gedeelte. Bij het verlaten van de bebouwde kom kwamen fietsers immers in een ‘zwart gat’ terecht.
De N13 wordt deels als groene verbindingsweg beschouwd waardoor er volgens de lichtvisie van AWV geen verlichting geplaatst mocht worden. De veiligheid en de sociale veiligheid van fietsers waren evenwel de motivatie om deze verlichting toch te voorzien. Zichtbaarheid op de vele opritten en zijstraten als fietser waren belangrijk. Het extra stuk van de N13 waar bijkomend verlichting werd aangebracht, maakt de verbinding tussen fietspaden die voorheen reeds verlicht waren. De weg zelf kreeg geen verlichting.

Betrokken partijen en participatie

Het initiatief werd genomen door gemeente Grobbendonk. Er werd overleg gepleegd met AWV en de politieke actoren.

Evaluatie

Tijdens de werken aan het fietspad werden reeds de nodige kabels aangelegd, waardoor de verlichting (palen en armaturen) gemakkelijk kon geplaatst worden zonder zware infrastructurele ingrepen. Door het voorzien van openbare verlichting langs het fietspad tijdens de werken, moeten achteraf (indien de lichtvisie zou wijzigen) geen aanpassingswerken gebeuren.

Investering

2023

  • Totale budget: € 162.514,07Na de voorlopige oplevering werd deze kost conform de samenwerkingsovereenkomst door Grobbendonk teruggevorderd bij AWV.
  • Financiële partners: gemeente Grobbendonk

Initiatiefnemers

  • Gemeente Grobbendonk i.s.m. AWV
  • Projectleider Openbare Werken

Contact

Luc Van Vlasselaer

  • Gemeente Grobbendonk
  • 014 50 78 94
  • luc.van.vlasselaer@grobbendonk.be

Locatie

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Studie Provincie Oost-Vlaanderen ‘Fietsen in het duister en donker’

Nieuws

Bevorderen van fietsen in het duister en donker

Nieuws

Fietsverlichting in Ronse en heraanleg trage wegen in Kaprijke