Ijzelbestrijding en bladruiming van fietspaden (Deinze)


De stad Deinze wil iedereen op de fiets krijgen en houden gedurende het hele jaar. Daarom zet ze in op sneeuwruiming, ijzelbestrijding en bladruiming om fietsers ook in de minder voor de hand liggende fietsmaanden het nodige comfort te bieden.Veilige fietsinfrastructuur motiveert om toch de fiets te blijven gebruiken voor verplaatsingen.

De stad Deinze beschikte al over een strooiplan om fietspaden sneeuw- en ijzelvrij te maken. Op initiatief van het stadsbestuur werd in 2017 dit strooiplan uitgebreid met een bladruimingsplan. Fietsen in de herfst is vaak lastig is door bij elkaar gewaaide en aangekoekte bladeren op het fietspad. Ze zorgen voor gladheid en creëren bijgevolg onveilige situaties. Daarnaast nam Deinze ook de bestaande routes onder de loep. De stad ging na wat belangrijke fietsroutes zijn, welke routes sneller geruimd moeten worden enz.

De technische uitvoeringsdiensten van de stad herbekeken de bestaande routes en stuurden de plannen bij om de belangrijkste fietsroutes snel sneeuw- en ijzelvrij te maken. Aan het ruimingsplan werden ook de routes voor bladruiming in de herfst toegevoegd.

Voor de uitvoering van deze taken investeerde de stad in een uitbreiding van het machinepark. Deinze kocht namelijk een nieuwe machine aan die tegelijk sneeuw kan ruimen vóór het strooien, aan de hand van een sneeuwschild.

Ijzelbestrijding en bladruiming van fietspaden (Deinze)

Initiatiefnemers

  • Stad Deinze

Contact

Stad Deinze

Locatie

Deinze

Evaluatie

De technische diensten, het stadsbestuur en de inwoners evalueren het globale ruimingsplan op een continue basis. De inwoners van Deinze evalueren het plan en de aanpak alvast positief. Zonder een echte evaluatie blijkt uit de vele positieve reacties op sociale media dat deze aanpak geapprecieerd wordt.

Investering

2017

  • Kostprijs bijkomende machine en sneeuwschild: 72 500 EUR

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Webinar “Veiligheid en fietscomfort aan verkeerslichten “

Nieuws

22% van de Gentse invalswegen heeft geen fietspad: veel ruimte voor verbetering

Rapport

Veiligheid en fietscomfort aan verkeerslichten