Groendienst gebruikt elektrische bakfiets (Gent)

De onderhoudsploeg die het groen in de Tolhuiswijk en Portus Ganda beheert, maakt als eerste gebruik van een elektrische bakfiets; de Cycloprop. Die e-bakfiets kan tot wel 180 kg gewicht vervoeren. Bijgevolg kan de groendienst van Gent er kleinere beheerstaken mee uitvoeren. De elektrische cargofiets dient als aanvulling op de klassieke voertuigen van de groendienst.

Na bevragingen en testdagen nam de elektrische bakfiets, ook wel  de ‘Cycloprop’ genoemd, de bovenhand. De inspiratie voor het model en type bakfiets haalde de stad bij de Gentse tuinaannemer ‘Tuinjan’ (www.tuinjan.be). Die verplaatst zich namelijk met een vergelijkbare elektrische bakfiets. Daarnaast hoort de tuinaannemer bij het groeiend aantal Gentse ondernemers die voor hun verplaatsingen of leveringen een beroep doen op de fiets.

Waarvoor wordt de elektrische bakfiets gebruikt?

De bakfiets wordt gebruikt om kleinere beheertaken uit te voeren, zoals het onderhoud van het groen rond straatbomen of het scheren van hagen. Het toestel is snel en wendbaar. Daarnaast biedt het een duurzaam alternatief voor het vervoer in de binnenstad. Hij is 2,35 meter lang, 1 meter breed en kan tot 180 kilo aan gewicht vervoeren. De fiets heeft bovendien een afsluitbare laadruimte, waarin borstels, schoppen en rijven passen. Ook kleine machines zoals een grasmachine of bosmaaier kunnen erin.

De bakfiets is naast een duurzaam alternatief ook een flexibele manier om beheerstaken uit te voeren waar de auto verbannen werd uit de binnenstad van Gent door het nieuw circulatieplan. De groendienst sprong sowieso al vaak op de fiets voor de korte verplaatsingen van het depot naar de werkplek, maar met de elektrische bakfiets zijn ze voortaan minder afhankelijk van collega’s die het materiaal moeten brengen.

Elektrische bakfiets groendienst Gent
Elektrische bakfiets groendienst Gent

Initiatiefnemers

  • Groendienst Gent

Contact

Peter Van Overmeire

  • Dienst Service en Logistiek Stad Gent
  • Peter.VanOvermeire@stad.gent
  • +32 9 266 53 00

Locatie

Gent

Betrokken partijen

De onderhoudsploeg Astridpark (dienstzone Tolhuis en Portus Ganda) was vragende partij voor een alternatief voor haar klassieke voertuigen. Na overleg tussen de groendienst en de dienst service en logistiek werd gekeken met een marktonderzoek naar het beste alternatief.

De aankoop van het model ‘Cycloprop’ wordt geleverd door het Frans bedrijf ‘Lovelo’(www.lovelo.com), fabrikant van vrije tijds- en cargofietsen.

Evaluatie

Na een positieve evaluatie van zowel de groendienst als de tuiniers zelf, is er al een tweede aankoop gepland.

Investering

2016

  • Kostprijs fiets: 8 000 tot 10 000 EUR (afhankelijk van de extra specificaties, zoals extra batterij, zeildoek enz.)
  • Indeling financiering:
    • Budget Groendienst (reeds geleverde bakfiets): 385 000 EUR
    • Investeringsbudget voor fietsen van de stad Gent (nieuwe bestelde bakfiets): 722 000 EUR

Dit vind je zeker ook interessant

Praktijk

Succesvolle samenkopen elektrische fietsen (regio Rivierenland)

Nieuws

Vlaamse overheid organiseert testdagen voor speed pedelecs zonder papieren

Nieuws

Brusselse elektrische deelfietsen halen 250.000 euro op via crowdfunding