Deelbakfietsen en gratis blue-bikes in Leuven


Vanaf 1 juli kunnen inwoners en bezoekers gebruik maken van negen elektrische deelbakfietsen in Leuven en de deelgemeenten. De bakfietsen zijn ideaal om boodschappen te doen of om een uitstapje met de kinderen te maken. Het aantal bakfietsen breidt in het najaar uit naar vijftien en volgend voorjaar naar dertig. Daarnaast maakt Leuven het gebruik van Blue-bikes gratis tot het einde van het jaar. Op die manier wil het stadsbestuur het gebruik van de blauwe deelfiets verder stimuleren.

Deelbakfietsen voor bakfietsen of uitstapjes

“We zijn bijzonder blij dat we vanaf 1 juli elektrische deelbakfietsen kunnen aanbieden aan de Leuvenaars. Zo maken we het voor de inwoners van onze stad nog aantrekkelijker om de auto aan de kant te laten staan en voor de fiets te kiezen. De elektrische deelbakfiets leent zich perfect om boodschappen te doen of met de kinderen op uitstap te gaan”, aldus schepen van mobiliteit David Dessers. “Er is veel vraag naar bij Leuvenaars. Dat bleek nogmaals toen we half juni op zoek gingen naar enkele testpersonen, die bereid waren om de fiets twee weken lang uit te proberen en hun ervaringen te delen.”De stad werkt hiervoor samen met Cargoroo. “Tussen de auto en de fiets zat nog niets. Fietsen en scooters zijn heel handig, totdat je meer nodig hebt. Meer zitjes, meer ruimte, meer capaciteit… Elektrische deelbakfietsen zijn dan de oplossing”, aldus Jetske Jonker van Cargoroo.

De bakfietsen hebben een grote laadbak, gordels voor twee kinderen en sommigen ook een adapter voor Maxi-Cosi. De fietsen hebben elektrische trapondersteuning en een actieradius van ongeveer 100 km. Om een deelbakfiets te reserveren, moet je eerst de Cargoroo-app downloaden. Met de app kan je een fiets reserveren en vervolgens ontgrendelen. Je betaalt 1 euro reserveringskosten en 3,50 euro per uur. Je betaalt voor wat je gebruikt en geen minuut langer, oftewel 0,06 cent per minuut. Je betaalt zolang je de fiets gebruikt. Heb je de fiets niet meer nodig, dan breng je hem terug naar de plek waar je hem hebt opgepikt. Tussentijds kan je de bakfiets altijd parkeren met de app als je boodschappen doet of de kinderen ophaalt van school.

Gratis Blue-bikes

Het gebruik van Blue-bike was in Leuven al erg voordelig, dankzij de tussenkomst van de stad en de Vlaamse Overheid. Totnogtoe betaal je slechts 1,15 euro voor de eerste 24 uur per rit. Stad Leuven en de Vlaamse Overheid leggen immers elk een euro bij per Blue-bikerit. Daar komt dus nu verandering. De stad past nog tot het einde van het jaar de resterende 1,15 euro bij.”Om de heropstart na de lockdown te vergemakkelijken en mensen aan te moedigen te kiezen voor de deelfiets, maken we het gebruik van Blue-bike in Leuven gratis vanaf 1 juli tot het einde van het jaar”, vertelt schepen Dessers. “We maken de Blue-bike zo nog aantrekkelijker en bieden mensen een alternatief voor de bus of de auto.”

Blue-bike is bijzonder populair in Leuven. Het aantal ontleningen steeg van 18.360 in 2018 naar 25.854 in 2019, goed voor een stijging van 41%. In juni openden de stad en Blue-mobility nog een derde Blue-bikepunt aan het station van Heverlee. Hiermee komt het totaal aantal Blue-bikes in Leuven op 124.

Dit vind je zeker ook interessant

Praktijk

Impact van Blue-bike back-to-many op lokaal fietsgedrag in Geel

Praktijk

Bakfietsdelen Leuven – Mechelen – Pelt

Nieuws

Cambio stelt nu ook bakfietsen te huur in Brussel