Fietsenstallingen aan Planet Group arena (KAA Gent) en RAFC
Samenvatting
Een stijgend aantal fietsers in Gent zet druk op de vraag naar fietsparkeerplaatsen. De fietsparkeervraag is hoog wanneer KAA Gent een thuismatch speelt in de Planet Group arena, voorheen Ghelamco Arena. Een op vier Gentse supporters komt met de fiets naar het stadion en dat vraagt een aangepast aanbod en beleid rond fietsenstallingen.
Ook in de Scheldestad komen veel supporters tijdens thuismatchen in het Bosuilstadion van RAFC in Deurne (Antwerpen) met de fiets naar de wedstrijd. Het aanbod aan fietsenstallingen is dan ook groot en wordt zo nodig aangepast aan het stijgende aantal fietsende supporters.
Projectbeschrijving
1 op 4 supporters van KAA Gent komt met de fiets naar het stadion tijdens topmatchen. Daarom heeft de voetbalclub samen met de Stad Gent in de onmiddellijke omgeving van het stadion 3.500 fietsparkeerplaatsen voorzien, verspreid over meerdere fietsenstallingen. De stallingen zijn o.a. geplaatst bij de hoofdingang en aan de verschillende zijden van het stadion. Supporters kunnen zo hun fietsen altijd dichtbij parkeren. Er is hard gewerkt om het stadion via verschillende invalswegen en langs de omliggende buurten goed bereikbaar te maken met de fiets.
Naast de fiets worden ook andere duurzamere vervoersmodi zoals pendelbussen ingelegd vanuit verschillende park and rides. Al deze initiatieven moeten de autodruk tijdens wedstrijddagen op en rond de omgeving van het stadion verlagen. Bovendien zijn supporters die de fiets verkiezen, niet alleen snel op hun bestemming, maar dragen ze ook bij aan een vlotte mobiliteit rond de Planet Group arena. Daarnaast gebruiken ze een milieuvriendelijk alternatief en gaan ze zelf op een actieve manier naar een sportevent. Voordelen voor zowel de club als de supporter.
RAFC gaat ervan uit dat 12,5% (ca. 2.000 supporters) van het aantal bezoekers met de fiets naar het stadion komt. Stad Antwerpen legde daarom een minimum van 1.720 fietsenstallingen op in de stadionvergunning. 858 fietsenstallingen voorziet RAFC op eigen terrein. Daarnaast is er op wedstrijdmomenten plaats op de tegenoverliggende weide om tijdelijke fietsenstallingen te plaatsen voor 1.200 fietsen. Indien de fietsenstallingen op de weide niet kunnen worden ingezet, moeten ze gecompenseerd worden op eigen terrein van het stadion of binnen een maximale wandelafstand van 400 meter. Van zodra blijkt dat er een structureel tekort aan fietsenstallingen is, zal het aanbod moeten worden aangepast.
Betrokken partijen en participatie
De KAA Gent Foundation – een van de drijvende krachten achter de fietsenstallingen – organiseerde samen met De Fietsambassade en de Fietsersbond tellingen in 2022 om het gebruik van de verschillende locaties met fietsenstallingen te monitoren. Daaruit bleek dat niet elke locatie even goed gebruikt werd. Er waren nog heel wat plaatsen beschikbaar en een 1.000-tal fietsen werden buiten de voorziene stallingen geplaatst. De club sensibiliseerde haar fietsende supporters door regelmatige communicatie en waar nodig foutgeparkeerde fietsen weg te halen. Naast sensibiliseren werd er ook al een ‘lucht en vet’ actie georganiseerd samen met de Fietsambassade waarbij fietsende ‘Buffalo’s’ (supporters van KAA Gent hebben als bijnaam buffalo’s red.) voor de wedstrijd de banden van hun fiets konden laten oppompen of de ketting laten smeren. Naast deze acties sloot de club onlangs een innovatief partnership af met fietsenketen Lucien, die een vestiging heeft in het stadion. In samenwerking met Lucien kunnen fans die met de fiets komen hun fietshelmen, regenjassen en ander fietsaccessoires veilig opbergen aan ticketloket C. Zo hoeven supporters hun fietsspullen niet mee te nemen in het stadion en kunnen ze zorgeloos genieten van de match. Het is duidelijk dat zowel KAA Gent als de stad Gent het fietsgebruik sterk aanmoedigen door verschillende campagnes en samenwerkingen op te zetten. Deze aanpak sluit mooi aan bij de duurzaamheidsdoelen van zowel de club als de stad.
In Antwerpen is er ook een samenwerking met de Stad Antwerpen om bij een tekort aan fietsparkeerplaatsen extra capaciteit te creëren. De club moet ook voldoen aan de milieu-eisen die de stad heeft opgelegd. Daarom werd tijdens de renovatiewerken de toegankelijkheid verbeterd om de supporters te stimuleren om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar het stadion te komen. Bij de bouw van tribune 1 werd daarom onmiddellijk besloten om het aantal fietsenstallingen fors op te trekken. Gezien het merendeel van de supporters in Deurne of nabijgelegen gemeenten woont, is het vanzelfsprekend dat er veel supporters met de fiets komen. Bovendien heeft RAFC zich geëngageerd om een evenementenvervoersplan op te stellen om het mobiliteitsgedrag van haar bezoekers structureel te sturen. Een van de doelstellingen is dat 60% van de supporters zich duurzaam naar het Bosuilstadion verplaatst. Jaarlijks wordt het plan geëvalueerd en vijfjaarlijks opnieuw ter goedkeuring voorgelegd aan het college van Antwerpen.
Evaluatie
De KAA Gent Foundation nam het initiatief om van fietsen een speerpunt in het mobiliteitsbeleid te maken. De KAA Gent Foundation is een kader en platform waarbinnen de club, de stad en de supporters vertegenwoordigd zijn.
In de toekomst staat dienstverlening centraal. De ‘fietsvestiaire’ met de steun van Lucien is een belangrijke realisatie met meerwaarde. Het beter bekend maken van de fietsenstallingen die wat verderaf liggen is een volgende doelstelling om te vermijden dat fietsers evacuatiewegen belemmeren door fietsen niet in de voorziene stallingen te plaatsen.
RAFC heeft inmiddels een adviesbureau ingeschakeld om het huidige aanbod van fietsenstallingen te evalueren en te bekijken wat de beste locaties zijn om extra fietsenstallingen te voorzien. Deze evaluatie zal bij elke wedstrijd plaatsvinden en is verwerkt in hun evenementenvervoersplan. De twee voetbalclubs uit Antwerpen en Gent zijn een voorbeeld voor andere clubs in België en pionieren op het vlak van fietsparkeerfaciliteiten en duurzame mobiliteit tijdens voetbalwedstrijden. Beide clubs leggen de lat hoog om voldoende fietsparkeercapaciteit te voorzien. De clubs werken hard verder om meer supporters op de fiets te krijgen en zo de verkeersdruk op de omgeving tijdens wedstrijddagen te verlichten.
Investering
KAA Gent: 2013 – 2014
- Financiële partners:
- CVBA Arteveldestadion investeerde in de vaste fietsenstallingen.
- De wegbeheerders in de omgevingsaanleg.
RAFC: 2017
- Financiële partners:
- Ghelamco
- Stad Antwerpen
Initiatiefnemers KAA Gent
- KAA Gent foundation (vzw Voetbal in de stad)
- Stad Gent
- KAA Gent
- Supportersraad KAA Gent
Initiatiefnemers RAFC
- Stad Antwerpen (Dienst Stadsontwikkeling) i.s.m. RAFC
Contact KAA Gent
Wim Beelaert
- algemeen coördinator KAA Gent Foundation
- wim.beelaert@kaagentfoundation.be
Contact RAFC
Erwin Van den Sande
- Media & Communication Manager
- erwin.vandensande@rafc.be
Locatie
Meer weten
https://www.kaagent.be/nl/nieuws/13-09-2024/lucien-en-kaa-gent-lanceren-baanbrekend-partnership