Fietsbiebs: goedkoop kinderfietsen lenen


Samenvatting

Bij de Fietsbieb kan iedereen goedkoop kinderfietsen lenen. Er is een aanbod voor kinderen tot 12 jaar. Met een abonnement van € 20 en een waarborg van € 20 mag je één jaar lang een kinderfiets gebruiken. Tijdens dat jaar mag je die fiets bovendien inruilen voor een groter exemplaar of voor een ander model uit het aanbod. Net zoals bij elk deelsysteem steunt de Fietsbieb op onderling respect, vertrouwen en solidariteit.

Projectomschrijving

De Fietsbieb is een project van beweging.net en is een geregistreerd handelsmerk. Beweging.net zet al langer in op duurzaamheid, telkens vanuit een sociale reflex. Iedereen moet mee kunnen in de transitie. In de Fietsbieb gaan ecologische en sociale doelstellingen hand in hand: ze stimuleren hergebruik en verplaatsingen met de fiets op een laagdrempelige manier. Dat alles gecombineerd met een lage kost voor de gebruiker. 

De eerste Fietsbiebs zijn gestart in West-Vlaanderen in 2015. Ondertussen zijn er al meer dan 90 Fietsbiebs in heel Vlaanderen, samen goed voor maar liefst 11.500 kinderfietsen waarvan er momenteel 6.000 uitgeleend zijn. De Fietsbiebs draaien vooral op de inzet van vrijwilligers die actief zijn in de lokale uitleenpunten. Opstarten kan relatief eenvoudig door contact op te nemen met Beweging.net. Zij contacteren vervolgens de gemeente om te helpen zoeken naar een geschikte locatie en de promotionele ondersteuning op punt te zetten. Je vindt alles over het aanbod en de locaties van de Fietsbiebs op www.fietsbieb.be

Betrokken partijen

Fietsbieb is een initiatief van beweging.net. Een Fietsbieb wordt gedragen door een zelfstandig functionerende vrijwilligersploeg, liefst met ondersteuning van de gemeente en het OCMW.  

Initiatiefnemers

  • Beweging.net 

Contact

Locatie

Check alle uitleenpunten op www.fietsbieb.be

Dit vind je zeker ook interessant

Interview

Verbeteren van fietsveiligheid- en comfort in Malle

Nieuws

#Fietsvrij: fiets zoekt nieuw baasje

Interview

100 fietsen voor Oekraïense vluchtelingen in Leuven