Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid organiseert in december en januari testdagen voor speedpedelecs zonder een homologatie- en inschrijvingsbewijs. Met deze individuele homologatieprocedure krijgen speedpedelecrijders zonder papieren alsnog de kans om hun voertuig te laten testen, in te schrijven en een nummerplaat aan te vragen. Na 11 december riskeren gebruikers van een speedpedelec zonder inschrijving en nummerplaat een boete van 116 euro.
Inschrijving en nummerplaat verplicht vanaf 11 december
De Vlaamse overheid organiseert de testdagen voor de kleine groep speedpedelecrijders die geen homologatie- en inschrijvingsbewijs hebben en dus ook geen nummerplaat. Het gaat om Vlamingen die een voertuig gekocht hebben zonder gelijkvormigheidsattest of die zelf een fiets hebben omgebouwd. Vanaf 11 december 2018 moeten speedpedelecs ingeschreven zijn bij de federale overheidsdienst Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV) en over een speedpedelec-nummerplaat (SP-nummerplaat) beschikken. Voor zo’n inschrijving en nummerplaat heb je een gelijkvormigheidsattest nodig. Wie dat niet heeft, moet een procedure doorlopen voor een individueel goedkeuringsattest. Dat is een bewijs dat een voertuig aan de technische voorschriften voldoet om veilig in het verkeer te kunnen komen.
9 keuringsdagen in december en januari
De Vlaamse overheid heeft na lang zoeken geen technische partner gevonden voor de organisatie van die individuele homologaties. Daarom organiseert ze nu zelf 9 testdagen voor speedpedelecs zonder de juiste papieren: op 4, 5, 6, 10 en 11 december en op 10, 11, 14 en 15 januari. Om praktische redenen zullen die individuele testmomenten plaatsvinden op één locatie, in Londerzeel. Bij die tests zullen controleurs nagaan of het voertuig beantwoordt aan de technische voorwaarden die de federale overheid oplegt in België. Vóór mensen zich inschrijven voor de test moeten ze aan de hand van een checklist zelf controleren of hun voertuig aan de juiste eisen voldoet. De kostprijs voor de test, de goedkeuringsaanvraag, het goedkeuringsattest én het goedkeuringsplaatje bedraagt immers 191 euro voor particulieren.
Geslaagd voor de keuring?
Slaagt de speedpedelec voor de test? Dan ontvangt de eigenaar ter plaatse een goedkeuringscertificaat en een goedkeuringsplaatje. Het plaatje wordt meteen op de fiets bevestigd. Eigenaars kunnen daarna met het certificaat en de aanvraag tot inschrijving naar de DIV om hun inschrijvingsbewijs en nummerplaten aan te vragen. Na de inschrijving ontvangen ze hun SP-nummerplaat via Bpost.
Koop een voertuig met een certificaat!
Wie zich een speedpedelec wil aanschaffen, heeft er alle baat bij een exemplaar te kopen dat geproduceerd is op basis van een Europese typegoedkeuring. Bij aankoop krijg je een gelijkvormigheidsattest waarmee je je voertuig zonder problemen kunt inschrijven. Het merendeel van de speedpedelecrijders heeft vandaag zo’n gelijkvormigheidsattest en dus ook een nummerplaat.