Overzicht fietsnieuws 11- 18 mei


Fietsvergoedingen ronden kaap van de 100 miljoen euro

Het totale bedrag aan fietsvergoedingen bereikt opnieuw een recordpeil. In 2016 kregen iets meer dan 430.000 werknemers een vergoeding van gemiddeld 233 euro om naar het werk te fietsen, goed voor een totaal bedrag van 100,5 miljoen euro en bijna 10 miljoen meer dan het jaar ervoor.

Het bedrag dat fietsende werknemers krijgen als vergoeding voor hun woon-werkverkeer, bedroeg in 2009 nog maar 43,6 miljoen euro. In 2016 (de meest recente beschikbare cijfers), liep dat op tot 100.459.424 euro, meer dan dubbel zoveel dus. Ook het aantal werknemers, afgelegde kilometers en bedrijven dat zo’n vergoeding toekent, zit in de lift. In totaal kregen 432.068 werknemers een fietsvergoeding in 2016, een stijging met zes procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Ze fietsten in totaal bijna 500 miljoen kilometer en bijna 36.000 bedrijven keren nu een vergoeding uit. In 2015 waren dat er nog maar 33.735.

Woensdag Fietsdag neemt vliegende start

​Woensdag Fietsdag is een actieplatform om Vlaanderen aan het fietsen te krijgen, dit jaar met de focus op het woon-werkverkeer. Het doel? Heel Vlaanderen minstens één dag per week naar het werk te laten pedaleren. Om de verkeersellende een halt toe te roepen, de luchtkwaliteit te verbeteren en de gezondheid te promoten. Wie fietst is meer ontspannen, productiever en gezonder. En één dag per week op de trappers maakt daarbij al een groot verschil. Een wielerwedstrijd wordt het niet. Want al wie trapt, wint!

Na drie weken telt de campagne 2892 deelnemers die zich engageren om minstens eenmaal per week met de fiets naar het werk te gaan. Doe zelf ook mee, schrijf je hier in en maak kans op talloze prijzen. Woensdag Fietsdag is een initiatief van Cera en KBC, met medewerking van Mobiel 21, VAB en vele andere trappende partners

Helft meer leerlingen met de fiets naar school in Bonheiden dankzij nieuw registratiesysteem

Telkens wanneer kinderen in Bonheiden de schoolpoort binnenrijden, detecteert een scanner hun fietsgebruik. In ruil hiervoor krijgen ze dukaten die ze kunnen gebruiken op de kermis. Het systeem is sinds november 2016 in gebruik en in die periode werd er 35.000 kg minder CO2 werd uitgestoten, 176.653 km van en naar de school werd gefietst en 3,4 miljoen calorieën werden verbruikt. Het fietsgebruik van kinderen die nu regelmatig de fiets nemen is van 12 naar 60 procent geëvolueerd.

​Op stap met de picknickbike in Haacht/Tremelo

Een fietsenwinkel uit Tremelo en een bistro uit Haacht starten samen een verhuurdienst voor (elektrische) fietsen, mét bijhorende, gevulde picknickmand. De grote picknickmand is met een speciaal kliksysteem achterop de fiets gemonteerd en gevuld met verse croissants en plaatselijke lekkernijen.  Met de opgeladen fietsen kan je zo’n 100 km doen en kan je op zoek naar een gezellig plekje, na een ritje door de streek.

​Fietsberaad zoekt goede voorbeelden gemengd verkeer

Fietsen in gemengd verkeer. Hoe kan dat op een veilige manier? Veel steden en gemeenten worstelen met een gebrek aan ruimte om iedereen zijn eigen plek op straat te geven. Het lijkt een keuze tussen het fietspad of de parkeerstrook. Toch kan een goede weginrichting met aangepaste intensiteiten en snelheden in gemengd verkeer ook sterk fietsbeleid zijn.

Fietsberaad Vlaanderen ontwikkelt momenteel een concrete aanpak voor veilig fietsen in gemengd verkeer. Daarvoor zijn we op zoek naar goede voorbeelden in Vlaamse steden en gemeenten, om dat onderzoek te staven. Heeft jouw stad of gemeente een goede praktijk waarmee je aantoont dat gemengd verkeer een volwaardig onderdeel van fietsbeleid is? Laat het ons weten en stuur een e-mail met een korte omschrijving en foto naar inge.caers@fietsberaad.be.

​Samweek geeft 170.000 jonge fietsers duwtje in de rug

Sam de Verkeersslang bestaat tien jaar en heeft tijdens dat decennium al meer dan twee miljoen kinderen in Vlaanderen gemotiveerd om met de fiets, step, bus of te voet naar school te gaan. Afgelopen week was het Samweek en kozen bijna 170.000 leerlingen voor een alternatief voor de wagen en dus met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer naar school. Want duurzame mobiliteit, daar draait het om in deze campagne. Tijdens de week is de fiets  het populairste alternatief voor de auto: 35 procent van de kinderen fietst naar school, gevolgd door 30 procent van de kinderen dat te voet komt.

​Verder nog op in ons nieuwsaanbod deze week: accountancykantoor geeft geen bedrijfswagens en parkeerplaatsen meer aan nieuwe werknemers en Limburg gastprovincie voor de EuroVelo and CycleTourisme Conference 2018

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Presentaties studiedag “Fix the Mix op landelijke wegen”

Fix the Mix

Rapport Fix the Mix op landelijke wegen

Nieuws

Rondetafels ‘fietsen in gemengd verkeer op landelijke wegen’