Mechelen evalueert tijdelijke fietsstraten (COVID-19)


Om fietser en voetgangers tijdens de lockdown meer ruimte te geven, vormde de stad Mechelen verschillende straten langs de vaart om tot tijdelijke fietsstraten. De stad gaat nu het effect van deze maatregel monitoren met Telramen. De fietsstraten blijven behouden zolang physical distancing geldt.  

Sinds mei zijn een aantal straten langs de vaart omgevormd tot fietsstraten. Ze blijven in voege zolang de maatregelen voor physical distancing gelden. Om de impact van deze nieuwe fietsstraten te evalueren, gaat de stad verkeersdata verzamelen via een Telraam. Dat is een handig toestelletje dat inwoners achter hun raam hangen om het verkeer en de snelheid van het verkeer in hun straat te meten. Geïnteresseerde inwoners kunnen inschrijven via mobiliteit@mechelen.be. 

Extra signalisatie en handhaving Fietszone

Eind vorig jaar werd heel de Mechelse binnenstad een fietszone. Toch worden fietsers nog voorbijgestoken waar het niet mag. Daarom bracht de stad extra signalisatie aan en start de politie vanaf juli 2020 met handhaving.   

Fietsverbod in winkelstraten

De Bruul en Vismarkt in de Mechelse winkelzone blijven fietsvrij tijdens bepaalde uren. Fietsen in de Bruul is tijdelijk niet toegelaten op zaterdag en koopzondagen van 11 tot 18u. Met de fiets aan de hand stappen mag wel. Zo kan iedereen veilig door de winkelstraten wandelen. Fietskoeriers mogen wel door Bruul en Vismarkt rijden. 

De Vismarkt en Nauwstraat zijn fietsvrij (ook niet aan de hand) en autovrij van 11.30 tot 01u. Wie met de fiets naar Mechelen komt, vindt fietsenstallingen op de IJzerenleen, Haverwerf of Zoutwerf.  

Foto: Stad Mechelen

Dit vind je zeker ook interessant

Praktijk

Bakfietsdelen Leuven – Mechelen – Pelt

Nieuws

Fietsstraten in Europa: wat leren we uit de praktijk?

Nieuws

De opmars van fietsstraten in Vlaanderen: 221 gemeenten hebben een of meerdere fietsstraten