Fietssnelweg F1 Antwerpen-Brussel stuk vollediger na vijf jaar werken


Op 16 december is de brug van de Brusselsesteenweg (N1) over de E19 in Zemst officieel geopend. Het einde van de werken aan de brug is het sluitstuk in een samenwerking over meerdere jaren. het Agentschap Wegen en Verkeer, De Vlaamse Waterweg, twee provinciebesturen en twee lokale besturen bundelden de krachten om een belangrijke ontbrekende schakel van de fietssnelweg weg te werken.

Van Berchem tot de grens van Mechelen met Zemst volgt de fietssnelweg F1 grotendeels de spoorlijn. In Zemst loopt de F1 samen met de Brusselsesteenweg (N1) over de E19. Het is die brug die nu door het Agentschap Wegen en Verkeer onder handen werd genomen. Zowel het wegdek als de leuningen van de brug werden vernieuwd. Het smalle fietspad werd er vervangen door een 4 meter brede fietssnelweg. Vanaf de brug fiets je vervolgens in alle rust verder langs de Zenne tot in Vilvoorde. In Vilvoorde en Brussel is het traject nog niet in zijn definitieve vorm aangelegd, maar kan je de route wel al gebruiken.

Samen met de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant, De Vlaamse Waterweg en de gemeente Zemst werden er ook op andere stukken van de fietssnelweg al ingrepen gedaan om de fietsveiligheid te verhogen.

  • De Vlaamse Waterweg legde tussen 2017 en 2019 twee fietsbruggen aan en 3,5 km nieuw jaagpad langs de Zenne
  • In dezelfde periode renoveerde Wegen en Verkeer de brug van de N1 over de Zemststeenweg en de fietspaden langs de N1 tussen de Heidestraat en de grens met Mechelen (met uitzondering van het brugdek over de E19, dat in 2022 werd aangepakt).
  • De gemeente Zemst maakte in 2018 met middelen van de Vlaamse overheid en de provincie Vlaams-Brabant een rechtstreekse verbinding van de Zenne naar de snelwegbrug.
  • Eind oktober opende de provincie Antwerpen het deel fietssnelweg tussen de Abeelstraat in Mechelen en de grens met Zemst.

De laatste ontbrekende stap was de snelwegbrug zelf. De opknapbeurt van de brug over de E19 door Wegen en Verkeer, hield in dat het beton van de brug een onderhoud kreeg. Daarna werd de waterdichting en de asfaltverharding van de rijweg en de fietspaden volledig vernieuwd.

Laatste herstellingen uitgevoerd

Sinds zondag 20 november zijn alle werken op de brug achter de rug. De rijweg en het fietspad zijn nu helemaal klaar. Op de brug ligt een breed dubbelrichtingsfietspad, dat met een betonnen muurtje is afgescheiden van de rijweg. Zo fiets je nu in alle comfort en veiligheid de snelweg over.

Tekst en afbeelding: Wegen en Verkeer

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Vuistregels voor verlichting langs fietspaden

Praktijk

Voorrang voor fietsers op fietssnelweg F74

Praktijk

Dynamische verlichting op fietssnelwegen in Pelt en Beveren