Fietsnieuws overzicht 13 – 20 april


​3 juni = Wereld Fiets Dag – Wereldwijd

De Verenigde Naties heeft 3 juni officieel uitgeroepen tot Wereld Fietsdag. De resolutie werd aangenomen door een consensus van 193 lidstaten en nodigt alle lidstaten en relevante belanghebbenden uit om het bewustzijn van de Wereldfietsdag te vieren en te bevorderen. Extra aandacht moet gaan naar het opnemen van de fiets in internationale, regionale, nationale en subnationale ontwikkelingsbeleidslijnen en -programma’s.

Swapfiets neemt razende start – Antwerpen

Amper één week na de opstart van Swapfiets in Antwerpen hebben 125 geïnteresseerden een fiets besteld. Voor 15 euro per maand krijgen studenten (17,5 euro voor niet-studenten) een degelijke fiets met dubbel slot, verlichting en diefstalverzekering. Wanneer de fiets defect is, komt er binnen de 12 uur iemand langs huis om de fiets te herstellen of om te wisselen.

Grote verschil met een Blue-bike, Villo, Velo of O-bike is dat je je eigen fiets hebt en je niet per rit betaalt. Wanneer de klant het abonnement opzegt, verdwijnt de fiets uit de stad. Het systeem leidt dus niet tot zwerffietsen en de bijhorende overlast die daarmee kan gepaard gaan.

De Swapfiets is ook al beschikbaar in Leuven.

Fietscampagne afgetrapt – Nijlen

De fietscampagne ‘Nijlen fietst de wereld rond’ start opnieuw op 1 mei. Inwoners van de gemeente kunnen hun fietskilometers ingeven op de website. Er zal een onderscheid zijn tussen vrije tijd, werk en school of boodschappen. Vorig jaar trapten de inwoners van Nijlen op 30 dagen bijna 200.000 kilometers bij elkaar, of bijna vijf keer rond de wereld.

20 bijkomende fietstrommels – Hasselt

De stad Hasselt plaatst 20 bijkomende fietstrommels, voornamelijk binnen de grote Hasseltse ring. De trommels komen er op vraag van de buurtbewoners. De stad startte een jaar geleden met de eerste trommels en momenteel zijn er al op 30 locaties fietstrommels beschikbaar, waarvan slechts enkelen nog een plaatsje vrij hebben. De fietstrommels zijn erg populair in de stad.

Een plaatsje huren kost 30 euro voor een jaar. Alle info en voorwaarden vind je hier.

Vijfde editie Testkaravaan van start – West-Vlaanderen

De Testkaravaan is een campagne om werknemers van bedrijven te overtuigen om de auto te maten staan en in de plaats met de fiets, te voet of het OV naar het werk te gaan. De afgelopen vier edities namen al 85 bedrijven en 5728 werknemers deel aan het project, goed voor anderhalf miljoen duurzame kilometer en een besparing van 198 ton CO2. 40 procent van de testers pendelt ook na de campagne nog duurzaam naar het werk.

Voor 2018 schreven 16 bedrijven en 7000 testers zich in. Sinds dit jaar wordt ook de supersnelle fiets, de speed pedelec, meegenomen in het assortiment.

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Karavaan vol cargofietsen en fietstrailers toont logistiek van de toekomst

Nieuws

Fietsnieuws overzicht 3 mei