Enorme toename op fietssnelwegen Vlaams-Brabant (COVID-19)


Sinds 16 maart werden ook in provincie Vlaams-Brabant maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Thuiswerk werd de norm. Gezond en veilig bewegen, ook buitenshuis, werd aangeraden. Dit zorgde voor merkbaar meer fietsers, ook op de fietssnelwegen. De voorbije weken registreerde de provincie Vlaams-Brabant op sommige telpunten bijna een verdubbeling van het aantal fietsers.  De typische ochtend- en avondspits verdwenen van de grafiek en maakten plaats voor een fietspiek in de vroege namiddag.

Fietsen tijdens de ‘lockdown’

Tien vaste tellers registreren de fietsbewegingen op de Vlaams-Brabantse fietssnelwegen. Jaar na jaar stijgt het aantal fietsers, maar tijdens de periode van de coronamaatregelen waren er opvallend grote toenames op alle meetpunten. Opvallend is ook de spreiding van het fietsverkeer doorheen de dag. Terwijl het functioneel fietsverkeer voor 16 maart een duidelijke ochtend- en avondspits vertoonde, komen de fietsers nu verspreid doorheen de dag met één piek in de vroege namiddag.

Fietsen blijft populair tijdens de exit

Op 4 mei kwam er een versoepeling van een aantal coronamaatregelen. Hoewel thuiswerk de norm bleef, mochten bedrijven die dag opnieuw opstarten. Ook in deze week bleef de stijgende fietstrend op fietssnelwegen zich aftekenen: op alle Vlaams-Brabantse fietssnelwegen werden meer fietsers geteld dan in dezelfde week het jaar daarvoor. Meer zelfs, er waren ook meer fietsers ten opzichte van de week ervoor. Toch tekenen er zich ook in deze week nog geen duidelijke ochtend- en avondspits af. Fietsverplaatsingen blijven gespreid over de hele dag, met weer slechts één piek in de vroege namiddag.

Begin van een nieuw normaal?

In Vlaams-Brabant heeft de fietser duidelijk gebruik gemaakt van de ‘lockdown’ om heel wat fietsroutes te verkennen. Hopelijk blijven fietsers deze routes na de coronatijd gebruiken. Misschien niet enkel recreatief, maar waarom ook niet om naar het werk of school te fietsen?

Dit vind je zeker ook interessant

Document

Visienota fietssnelwegen en fietsen in stationsomgevingen

Praktijk

Stadsfietsroute Brugge (stad Brugge, Europees project Handshake)

Studiedag Fietssnelwegen in stationsomgevingen