2,2 miljoen euro om werknemers op de fiets te krijgen


Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts trekt € 2,2 miljoen uit om fietsen naar het werk aantrekkelijker te maken. De 12de oproep van het Pendelfonds wordt volledig toegespitst op fietsprojecten en mikt op 1000den extra bedrijfsfietsen en een hogere fietsvergoeding. Dat moet werkgevers motiveren om zelf het initiatief op te nemen om hun werknemers te stimuleren met de fiets naar het werk te komen.

Het Pendelfonds ondersteunt werkgevers die initiatieven nemen om het woon-werkverkeer duurzamer te maken. In het verleden steunde het Pendelfonds bijvoorbeeld de aanleg van een carpoolparking of de aankoop van elektrische scooters. Een bijkomende 12de oproep van het Pendelfonds wordt nu exclusief toegespitst op initiatieven ten voordele van woon-werkverkeer met de fiets.

Concreet gaat het over de massale aankoop van bedrijfsfietsen. De nieuwe oproep van het Pendelfonds steunt de aankoop van gewone fietsen, plooifietsen en speed pedelecs. Bedrijven kunnen ook kiezen voor leasing met inbegrip van onderhoud. Ook investeringen in fietsenstallingen en oplaadpunten voor elektrische fietsen worden ondersteund.  “Ik wil met deze gerichte actie 1000den extra bedrijfsfietsen laten rondrijden in Vlaanderen”, zegt Weyts. “Elke bedrijfsfiets is een auto minder in de dagelijkse file.”

Weyts wil ook het gebruik van de fiets stimuleren. Zo is er voorzien in financiële steun voor een verhoogde fietsvergoeding. Het bedrag dat vandaag door de fiscus wordt vrijgesteld van belasting en RSZ komt neer op € 0,23/km. Ook veel werkgevers willen hun werknemers belonen met een iets hoger bedrag. De nieuwe oproep van het Pendelfonds voorziet de mogelijkheid dat Vlaanderen de helft van het bedrag bovenop de bestaande vrijgestelde vergoeding bijpast. “Zo maken we niet alleen de aankoop, maar ook het gebruik van de fiets in het woon-werkverkeer aantrekkelijker voor de werknemers én de werkgevers”, zegt Weyts.

Maatregelen en het maximaal subsidiebedrag daarvoor

1. Infrastructurele ingrepen die functionele fietsverplaatsingen of carpooling faciliteren
 
Wegeninfrastructuur: enkel doorsteken voor fietsers: marktbevraging bij minimaal 2 potentiële aannemers = 100.000 euro
Niet-overdekte fietsenstalling (incl. plaatsing en eventuele supplementaire werken zoals bv. aanleg funderingen) = 100 euro per fiets
Overdekte fietsenstalling/fietskluis (incl. plaatsing en eventuele supplementaire werken zoals bv. aanleg funderingen) = 300 euro per fiets
Oplaadpunten voor elektrische fiets (incl. plaatsing en eventuele supplementaire werken) = 250 euro per fiets
 
2. De aankoop en leasing van bedrijfsfietsen
 
Aankoop standaardfiets = 375 euro
Leasing (m.i.v. onderhoud) standaardfiets = 130 euro per jaar
Aankoop elektrische fiets/speed pedelec = 1.000 euro/1.750 euro
Leasing (m.i.v. onderhoud) elektrische fiets/speed pedelec = 370 euro /740 euro per jaar
Aankoop plooifiets = 450 euro
Leasing (m.i.v. onderhoud) plooifiets = 225 euro/jaar
Aankoop elektrische plooifiets = 1.500 euro

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Minister Peeters vereenvoudigt procedures Pendelfonds

Nieuws

Aantrekkelijk fietsaanbod voor medewerkers van Pro Natura

Praktijk

Hoe combineer je fietsen op een jaagpad met laad- en losverkeer? (Rumst)