138 miljoen euro aan fietsinvesteringen


Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft in 2018 € 138 miljoen aan fietsinvesteringen vastgelegd. Dat is een absoluut recordbedrag en een pak meer dan de ambitieuze doelstelling van € 110 miljoen. “Maar het is nog niet genoeg”, zegt Weyts, “De volgende Vlaamse Regering moet € 300 miljoen per jaar vastleggen voor de fiets”.

Voor steeds meer Vlamingen is de fiets een volwaardig alternatief. Volgens het laatste Onderzoek VerplaatsingsGedrag (OVG) stijgt het aandeel van de fiets significant van 12% naar 15%. Bijna een derde van de studenten en de scholieren fietst naar school. Bij de werkende pendelaars kiest 15% voor de fiets. “Dit is een lichtpunt in de hele mobiliteitsdiscussie”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “We kunnen nog meer mensen verleiden om te fietsen als we investeren in harde argumenten, zoals vlotte en veilige fietsinfrastructuur”.

“Dit is een onverhoopt en ongezien hoog bedrag, maar we mogen niet rusten op onze lauweren”, zegt Weyts. “De volgende Vlaamse Regering moet het fietsbudget verder optrekken en per jaar wel € 300 miljoen investeren. Zo creëren we een sneeuwbaleffect: steeds meer investeringen zorgen voor steeds betere infrastructuur zodat er steeds meer Vlamingen fietsen zodat er steeds meer investeringen gebeuren. Wat voor mij ook nog ontbreekt is een hogere en uniforme fietsvergoeding, zodat het gebruik van de fiets in het woon-werkverkeer nog aantrekkelijker wordt”.

Het genoemde bedrag gaat om vastleggingen voor geplande projecten in de begroting 2019. De aanbesteding en uitvoering van de projecten moet nog opgestart worden. Het cijfer kan door de praktijk nog wijzigen. De ambitie die minister Weyts uitspreekt voor een volgende Vlaamse Regering (300 miljoen) is volgens Fietsberaad Vlaanderen mogelijk, op voorwaarde dat ook voldoende aandacht gaat naar de capaciteit om al deze toename in projecten op te volgen. Dat is cruciaal.

Fietsers en auto's in Gent

Dit vind je zeker ook interessant

Document

Maatschappelijk Relancecomité kiest voor de fiets

Nieuws

Investeringen in fietsinfrastructuur renderen anderhalf keer

Nieuws

Nieuw investeringsrecord voor de fiets