10 ontwerptips voor de gewone straat


Team Bouwmeester stelde samen met de technische diensten van verschillende Brusselse gemeenten een ontwerpzakboekje samen met 10 ontwerptips om de gewone Brusselse woonstraat leefbaarder te maken.

In Brussel breekt een transitieperiode aan. Meer en meer beleidsmakers en bewoners zijn er zich van bewust dat de leefbaarheid van deze stad nog veel beter kan. De publicatie licht één deelaspect van deze leefbaarheid uit: de mogelijkheden om een gewone lokale straat te veranderen naar een gewone lokale leefbare straat. Door in te zetten op omvorming naar verkeersluwe gemeentelijke woonstraten kan er meer plaats vrij komen voor water, voor groen, voor spel en sport. Door in elke gemeente dezelfde ontwerpprincipes toe te passen, kan Brussel in zijn geheel een leefbaardere en veiligere stad worden.

De publicatie lijst enkele ruimtelijke aanbevelingen op die ook terug te vinden zijn in andere beleidsdocumenten, maar die de moeite waard zijn om beknopt te herhalen zodat ze voor iedereen duidelijk zijn. Ambitieuze voorbeelden van buiten Brussel van autoloze straten of groenstraten staan ook in de publicatie. Zo kan het ontwerpzakboekje een mooi voorproefje zijn voor een meer volledig draaiboek voor de aanleg van meer leefbare straten tijdens de komende jaren in Brussel.

Dit vind je zeker ook interessant

Nieuws

Beurs Bike Brussels groot succes

Nieuws

Winnaars Bike Brussels Awards 2019

Nieuws

Voetgangersbeweging vraagt strengere regels voor deelsteps